O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
<b>edla červenající</b>

Bedla červenající

Český název: Bedla červenající Bedla červenající
Latinský název: Macrolepiota rhacodes, Lepiota rhacodes, Macrolepiota rachodes, Lepiota rachodes
Lidové názvy: biskup, droužka, polnička, biskupská čepice

Popis
Dominantní znak: bedla, která na řezu červená
Výskyt: červen - listopad, v lesích jehličnatých i smíšených
Klobouk: 10 - 18 cm, zprvu palicovitě uzavřený, nakonec rozložený jako talíř, hnědě šupinatý s odstátými šupinami, na spodu s vysokými a pevnými, bílými lupeny
Třeň: 6 - 20 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, nesoucí dvojitý, posunovatelný prsten
Dužnina bělavá, po poranění oranžoví nebo červená

Kuchyňské použití
Výborná houba ceněná pro své velké plodnice, které se hodí na tvorbu minutek a řízků.

Recepty
Bedly na slanině
500 g uzavřených kloboučků bedel, 150 g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, petrželka
Anglickou slaninu pokrájíme a rozškvaříme na pánvi. Na slaninu rozložíme vedle sebe kloboučky bedel, které posolíme a opepříme. Zprudka opečeme. Podáváme posypané petrželkou s pečivem.
Bedlové škvarky
500 g klobouků bedel, 50 g sádla, sůl, drcený kmín
NKlobouky bedel nakrájíme na větší kousky, posypeme kmínem a zprudka na sádle osmahneme. Když jsou škvarky hotové, necháme je v cedníku okapat od sádla. Osolíme a podáváme s chlebem.
Bedla červenajícíBedla červenající