Popis
|
Dominantní znak:
|
lupenatá houba rostoucí na podzim (kolem sv. Havla - 16. říjen) s nepravidelně zprohýbaným kloboukem,
špinavým od zeminy
|
Výskyt:
|
září - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, šedý až šedočerný, mnohdy se žlutavým nebo zelenavým nádechem,
zprvu kuželovitý, pak skleslý s tupým hrbolem, nepravidelně zprohýbaný, na spodu s bílými lupeny
|
Třeň:
|
3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, hedvábně lesklý
|
Dužnina
|
bílá, na řezu rezivějící
|
Recepty
|
Havelková omáčka
|
500 g čirůvek havelek, 2 cibule, 3 stroužky česneku,
5 rajčat, 200 ml bílého vína, cukr, ocet, sůl, pepř, petrželka
|
Rajčata spaříme a odstraníme z nich slupku. Na másle zpěníme cibulku, a když zesklovatí,
přidáme na plátky nakrájené houby. Houby osolíme, okořeníme a přidáme na kolečka nakrájená rajčata.
Podlijeme vínem, přidáme lžičku cukru a octa a dusíme, dokud houby nezměknou. Ozdobíme petrželkou.
Podáváme s rýží nebo bramborami.
|
Havelky na smetaně
|
500 g havelek, máslo, 1 cibule, 200 ml smetany, mouka, sůl, kopr nebo petrželka
|
Očištěné nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme nakrájenou cibuli a osmahneme.
Na cibuli naklademe nakrájené houby, osolíme a dusíme, dokud houby nezměknou. Před dokončením zaprášíme moukou,
osmahneme,
potom přidáme smetanu a necháme přejít varem. Před podáváním posypeme koprem nebo petrželkou.
|