O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Čirůvka zelánka

Čirůvka zelánka

Český název: Čirůvka zelánka Čirůvka zelánka
Latinský název: Tricholoma equestre, Tricholoma flavoriens
Lidové názvy: housátka, žlutá komprda, strnádek, zelenáč

Popis
Dominantní znak: lupenatá, zelenožlutá houba rostoucí na podzim, příjemné moučné chutě i vůně
Výskyt: září - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 10 cm, zelenavě hnědý nebo hnědožlutý, za vlhka slizký, zprvu kuželovitý, pak skleslý s tupým hrbolem, nepravidelně zprohýbaný, na pokraji podvinutý, na spodu se sírově žlutými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, zelenožlutý
Dužnina bílá, poraněním se nemění

Kuchyňské použití
Výborná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají.

Recepty
Zelánky na smetaně
500 g zelánek, máslo, 200 ml smetany, 1 cibule, hladká mouka, 1 žloutek, citron, petrželka
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na másle. Přidáme pokrájené zelánky a dusíme, dokud se voda nevysmahne. Přidáme smetanu s rozkvedlanou lžící mouky a rozkvedlaným žloutkem. Necháme přejít varem, dokud omáčka nezhoustne. Zakapeme čerstvou citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželovou natí. Podáváme s pečivem, knedlíkem nebo vařeným bramborem.
Zelánková zelňačka
300 g čirůvek zelánek, 250 g kysaného zelí, 250 g brambor, 250 ml mléka, 1 cibule, hladká mouka, máslo, drcený kmín, sůl
Na másle zpěníme cibulku společně s nakrájenými zelánkami. Zalijeme asi 1 litrem vody. Do vody přidáme nakrájené brambory na drobné kousky. Osolíme, okmínuje, opepříme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Přilijeme mléko s rozkvedlanou moukou na zahuštění a vaříme, dokud polévka nezhoustne.
Čirůvka zelánkaČirůvka zelánka