Popis
|
Dominantní znak:
|
lupenatá, zelenožlutá houba rostoucí na podzim, příjemné moučné chutě i vůně
|
Výskyt:
|
září - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, zelenavě hnědý nebo hnědožlutý, za vlhka slizký,
zprvu kuželovitý, pak skleslý s tupým hrbolem, nepravidelně zprohýbaný, na pokraji podvinutý,
na spodu se sírově žlutými lupeny
|
Třeň:
|
3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, zelenožlutý
|
Dužnina
|
bílá, poraněním se nemění
|
Recepty
|
Zelánky na smetaně
|
500 g zelánek, máslo, 200 ml smetany, 1 cibule, hladká mouka,
1 žloutek, citron, petrželka
|
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na másle. Přidáme pokrájené zelánky a dusíme,
dokud se voda nevysmahne. Přidáme smetanu s rozkvedlanou lžící mouky a rozkvedlaným žloutkem.
Necháme přejít varem, dokud omáčka nezhoustne. Zakapeme čerstvou citrónovou šťávou a posypeme sekanou petrželovou natí.
Podáváme s pečivem, knedlíkem nebo vařeným bramborem.
|
Zelánková zelňačka
|
300 g čirůvek zelánek, 250 g kysaného zelí, 250 g brambor, 250 ml mléka, 1 cibule,
hladká mouka, máslo, drcený kmín, sůl
|
Na másle zpěníme cibulku společně s nakrájenými zelánkami.
Zalijeme asi 1 litrem vody. Do vody přidáme nakrájené brambory na drobné kousky.
Osolíme, okmínuje, opepříme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Přilijeme mléko s rozkvedlanou moukou na zahuštění a vaříme, dokud polévka nezhoustne.
|