Popis
|
Dominantní znak:
|
houba, která je něco mezi klouzkem a hřibem, klouzek s jemně šupinkatým, plstnatým (neslizkým) kloboukem
|
Výskyt:
|
červen - listopad, v jehličnatých a smíšených lesech
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, žlutohnědý, plstnatý, ze spodu s drobnými, pepřově zabarvenými rourkami
|
Třeň:
|
3 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, hladký, nažloutlý až žlutohnědý
|
Dužnina
|
hnědavě žlutavá, na řezu slabě modrající
|
Recepty
|
Strakošové karbenátky
|
200 g strakošů, 200 g vepřového bůčku, 2 vejce, 200 g hovězího masa,
2 housky, 1 cibule, 0,5 l mléka, 5 stroužků česneku, hladká mouka, sůl, pepře, majoránka
|
Housku necháme rozmočit v mléce a společně s masem, česnekem a cibulí ji semeleme na masovém strojku.
Houby podusíme na másle a až změknou, přidáme je k rozemletým houskám a masu. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme.
Vytvarujeme karbenátky a osmažíme. Podáváme s bramborovým salátem.
|
Strakošová polévka
|
200 g strakošů, 100 g kořenové zeleniny, 3 brambory, 1 cibule, 1 stroužek česneku, máslo,
hladká mouka, masox, sůl, drcený kmín, majoránka, zelená petrželka
|
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme a až zesklovatí, přidáme nakrájené houby.
Zalijeme vodou, do které jsme přidali nakrájenou zeleninu a masox. Osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud zelenina nezměkne.
Zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Přidáme majoránku a chvíli povaříme.
Hotovou polévku ozdobíme petrželkou.
|