Popis
|
Dominantní znak:
|
klouzek, jehož póry jsou zakryty bělavým závojem, který po rotžení zanechává na třeni hnědočervený prsten
|
Výskyt:
|
květen - listopad, pod borovicemi
|
Klobouk:
|
3 - 12 cm, čokoládově hnědý, mazlavě slizký, ze spodu se žlutými rourkami
|
Třeň:
|
3 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, na vrcholu žlutý, ve spodu spíše hnědý, nese hnědočervený prsten vytvořený ze závoje
|
Dužnina
|
bělavá až žlutavá
|
Recepty
|
Klouzkový salát
|
400 g klouzků, 4 rajčata, 2 cibule, 2 lžíce kysané smetany, ocet, pepř, mletý kmín, sůl
|
Houby nakrájíme a povaříme do měkka. Scedíme, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme smetanou. Ochutíme octem,
pepřem a kmínem.
|
Klouzkový paprikáš
|
500 g klouzků, máslo, 2 cibule, 200 ml kysané smetany, mletá paprika, hladká mouka, sůl
|
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené klouzky a papriku. Klouzky dusíme do měkka. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali
lžíci mouky. Povaříme, až paprikáš zhoustne. Podáváme s knedlíkem, případně s vařeným hovězím nebo kuřecím masem.
|