Klouzek zrnitý
Český název: | Klouzek zrnitý | |
Latinský název: | Suillus granulatus, Boletus granulatus | |
Lidové názvy: | loupák, máslák, máselník, ovčí klouzek |
Popis | |
Dominantní znak: | klouzek bez prstenu s mléčnými kapičkami na rourkách pod kloboukem |
Výskyt: | červen - říjen, pod borovicemi |
Klobouk: | 4 - 8 cm, žlutohnědý, na spodu se žlutými póry s mléčnými kapičkami |
Třeň: | 3 - 6 cm dlouhý a 0,5 - 2 cm nažloutlý, v horní části zrníčkatý, bez prstenu |
Dužnina | bělavá až nažloutlá, na řezu nemění barvu |
Kuchyňské použití |
Chuťově výborná houba poněkud měkčí konzistence, kterou lze využít k nejrůznějším úravám. Klouzci jsou vhodní k nakládání do octa, k sušení i ke zpracování za čerstva. |
Recepty |
Klouzkový salát |
400 g klouzků, 4 rajčata, 2 cibule, 2 lžíce kysané smetany, ocet, pepř, mletý kmín, sůl |
Houby nakrájíme a povaříme do měkka. Scedíme, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme smetanou. Ochutíme octem, pepřem a kmínem. |
Klouzkový paprikáš |
500 g klouzků, máslo, 2 cibule, 200 ml kysané smetany, mletá paprika, hladká mouka, sůl |
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené klouzky a papriku. Klouzky dusíme do měkka. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky. Povaříme, až paprikáš zhoustne. Podáváme s knedlíkem, případně s vařeným hovězím nebo kuřecím masem. |