Klouzek sličný
Český název: | Klouzek sličný, klouzek modřínový | |
Latinský název: | Suillus elegans, Suillus grevillei, Boletus elegans | |
Lidové názvy: | máselník, žluťáček, citronek, citronovej klouzek, žluťák |
Popis | |
Dominantní znak: | žlutooranžový klouzek rostoucí pod modříny |
Výskyt: | červen - listopad, pod modříny |
Klobouk: | 3 - 12 cm, oranžový, slizký se slupitelnou pokožkou, ze spodu se žlutými rourkami |
Třeň: | 5 - 12 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, žlutohnědý nesoucí žlutý prsten |
Dužnina | žlutá |
Kuchyňské použití |
Chuťově výborná houba poněkud měkčí konzistence, kterou lze využít k nejrůznějším úravám. Klouzci jsou vhodní k nakládání do octa, k sušení i ke zpracování za čerstva. |
Recepty |
Klouzkový salát |
400 g klouzků, 4 rajčata, 2 cibule, 2 lžíce kysané smetany, ocet, pepř, mletý kmín, sůl |
Houby nakrájíme a povaříme do měkka. Scedíme, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme smetanou. Ochutíme octem, pepřem a kmínem. |
Klouzkový paprikáš |
500 g klouzků, máslo, 2 cibule, 200 ml kysané smetany, mletá paprika, hladká mouka, sůl |
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené klouzky a papriku. Klouzky dusíme do měkka. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky. Povaříme, až paprikáš zhoustne. Podáváme s knedlíkem, případně s vařeným hovězím nebo kuřecím masem. |