O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]

Límcovka obrovská

Český název: Límcovka obrovská, límcovka vrásčitoprstenná Límcovka obrovská
Latinský název: Stropharia rugosoannulata, Stropharia ferrii
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: velká lupenatá houba s blanitým prstenem na třeni a kořínky na bázi třeně
Výskyt: květen - říjen, zahrady, parky na slámě nebo mulčovací kůře, v přírodě se vyskytuje vzácně
Klobouk: 6 - 15 cm, límcovky se vyskytují ve dvou barevných variantách klobouku: jednak žlutý a jednak hnědý, na spodu se šedými až černofialovými lupeny
Třeň: 7 - 25 cm dlouhý, 1,5 - 3 cm široký, bílý až světležlutý, s prstenem, na bázi s kořínky
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Dobrá houba vhodná do omáček, gulášů a polévek.

Recepty
Salát z límcovky
300 g límcovky vrásčitoprstenné, 200 g vařeného uzeného masa, 2 jablka, 2 plátky nannasu z konzervy, olivový olej, ocet, pepř, sůl
Límcovku pokrájíme na nudličky a osmažíme na olivovém oleji. Přidáme na kostičky pokrájené uzené maso a dusíme, dokud houby nezměknou. Na kostičky pokrájený ananas a jablko smícháme s houbami. Přidáme zálivku z octa, soli, pepře a oleje. Promícháme a vychlazené podáváme.
Plněné límcovky
400 g límcovek, 200 g mletého masa, hrnek mléka, olej, sůl
Z límcovek uřízne nohy, které nadrobno nakrájíme. Smícháme s mletým masem, rozmícháme s mlékem, osolíme, opepříme a touto směsí naplníme kloboučky límcovek. Kloboučky omastíme olejem, umístíme je těsně vede sebe na vymaštěný pekáč a zapečeme v troubě. Podáváme s knedlíkem nebo vařeným bramborem.
Límcovka obrovskáLímcovka obrovská