Popis
|
Dominantní znak:
|
velká lupenatá houba s blanitým prstenem na třeni a kořínky na bázi třeně
|
Výskyt:
|
květen - říjen, zahrady, parky na slámě nebo mulčovací kůře, v přírodě se vyskytuje vzácně
|
Klobouk:
|
6 - 15 cm, límcovky se vyskytují ve dvou barevných variantách klobouku:
jednak žlutý a jednak hnědý, na spodu se šedými až černofialovými lupeny
|
Třeň:
|
7 - 25 cm dlouhý, 1,5 - 3 cm široký, bílý až světležlutý, s prstenem, na bázi s kořínky
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Salát z límcovky
|
300 g límcovky vrásčitoprstenné, 200 g vařeného uzeného masa, 2 jablka,
2 plátky nannasu z konzervy, olivový olej, ocet, pepř, sůl
|
Límcovku pokrájíme na nudličky a osmažíme na olivovém oleji.
Přidáme na kostičky pokrájené uzené maso a dusíme, dokud houby nezměknou. Na kostičky pokrájený ananas a jablko smícháme s houbami.
Přidáme zálivku z octa, soli, pepře a oleje. Promícháme a vychlazené podáváme.
|
Plněné límcovky
|
400 g límcovek, 200 g mletého masa, hrnek mléka, olej, sůl
|
Z límcovek uřízne nohy, které nadrobno nakrájíme. Smícháme s mletým masem, rozmícháme s mlékem, osolíme, opepříme a touto směsí naplníme kloboučky límcovek. Kloboučky omastíme olejem,
umístíme je těsně vede sebe na vymaštěný pekáč a zapečeme v troubě. Podáváme s knedlíkem nebo vařeným bramborem.
|