O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]

Kotrč kadeřavý

Český název: Kotrč kadeřavý Kotrč kadeřavý
Latinský název: Sparassis crispa, Sparassis ramosa
Lidové názvy: beraní kule, bílá kotrč, hromada, střapáč, třapáč

Popis
Dominantní znak: houba tvarem připomínající květák
Výskyt: srpen - říjen, na pařezech nebo v kořenech jehličnanů
Klobouk: houba má plodnici, která není rozdělená na klobouk a třeň, její plodnice připomíná květák, je asi 30 cm vysoká, skládající se ze zkadeřených větví, smetanové, žemlové až žlutohnědé barvy
Třeň: houba má plodnici, která není rozdělená na klobouk a třeň
Dužnina světle žlutá

Kuchyňské použití
Chuťově výjimečná houba, ceněná znalci na celém světě. Vynikající je upravená za čerstva i nakložená v různých nálevech.

Recepty
Dršťková polévka z kotrče
400 g kotrče, 1 stroužek česneku, sádlo, sůl, pepř, sladká paprika, majoránka
Kotrč pokrájíme na delší, široké nudle a osmažíme na sádle. Přidáme papriku, sůl a pepř. Zalijeme asi 1 litrem vody. Přidáme lisovaný česnek. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku, kterou zahustíme polévku. Zahuštěnou polévku dochutíme solí a majoránkou. Podáváme s pečivem.
Kotrč se zeleninou
300 g kotrče, 300 g paprik, 300 g rajčat, 1 cibule, 4 vejce, 2 stroužky česneku, sádlo, sůl, pepř
Na sádle zpěníme cibulku, do které přidáme papriku pokrájenou na nudličky. Papriku dusíme asi 10 minut. Přidáme na široké nudličky nakrájený kotrč, třený česnek a na kolečka nakrájená, oloupaná rajčata. Dusíme do měkka. Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci a mícháme, dokud vejce neztuhnou. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme sekanou pažitkou. Podáváme s pečivem.
Kotrč kadeřavýKotrč kadeřavý