Holubinka olivová
Český název: | Holubinka olivová | |
Latinský název: | Russula olivacea, Russula alutacea | |
Lidové názvy: | holubice, holubička |
Popis | |
Dominantní znak: | statná holubinka červenozeleným kloboukem a načervenalým třeněm, podobná zelenavé formě holubinky namodralé |
Výskyt: | červenec - říjen, v listnatých i smíšených lesích |
Klobouk: | 10 - 20 cm, fialový nebo purpurový s olivově zelenými skvrnami, na spodu se světlými, pak sytě žlutými lupeny s červeným nádechem na ostří |
Třeň: | 5 - 15 cm dlouhý a 2 - 4 cm široký, bílý s karmínovým nádechem |
Dužnina | bílá, stálá |
Kuchyňské použití |
Chutná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování. |
Recepty |
Holubinky na česneku |
400 g holubinek, 1 cibule, máslo, 2 stroužky česneku, sůl |
Nakrájenou cibulku osmažíme na másle a vejmeme. Poté vložíme osolené kloboučky holubinek potřené česnekem a opečeme po obou stranách. Pečené klobouky naaranžujeme na talíř a přelijeme cibulkou. Podáváme s pečivem. |
Holubinky na kmíně |
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron |
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem. |