O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Holubinka olivová

Holubinka olivová

Český název: Holubinka olivová Holubinka olivová
Latinský název: Russula olivacea, Russula alutacea
Lidové názvy: holubice, holubička

Popis
Dominantní znak: statná holubinka červenozeleným kloboukem a načervenalým třeněm, podobná zelenavé formě holubinky namodralé
Výskyt: červenec - říjen, v listnatých i smíšených lesích
Klobouk: 10 - 20 cm, fialový nebo purpurový s olivově zelenými skvrnami, na spodu se světlými, pak sytě žlutými lupeny s červeným nádechem na ostří
Třeň: 5 - 15 cm dlouhý a 2 - 4 cm široký, bílý s karmínovým nádechem
Dužnina bílá, stálá

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování.

Recepty
Holubinky na česneku
400 g holubinek, 1 cibule, máslo, 2 stroužky česneku, sůl
Nakrájenou cibulku osmažíme na másle a vejmeme. Poté vložíme osolené kloboučky holubinek potřené česnekem a opečeme po obou stranách. Pečené klobouky naaranžujeme na talíř a přelijeme cibulkou. Podáváme s pečivem.
Holubinky na kmíně
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem.
Holubinka olivováHolubinka olivová