O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]

Holubinka černající Holubinka černající

Český název: Holubinka černající, Agaricus nigricans Holubinka černající
Latinský název: Russula nigricans
Lidové názvy: cikánka, černák, kravina, rejpánka, uhelka

Popis
Dominantní znak: černající, nevábně vypadající holubinka, zpravidla červivá, s bílou, na řezu cihlově červenající a potom černající dužninou
Výskyt: červenec - říjen, v listnatých i smíšených lesích
Klobouk: 8 - 15 cm, skvrnitě šedavý až černavý, na spodu s prořídlými, našedlými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bílý, záhy šedohnědý
Dužnina bílá, na řezu cihlově červenající a potom černající

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování.

Recepty
Holubinková omáčka
300 g holubinek, 1 cibule, masox, 100 ml smetany, máslo, mouka, drcený kmín, pepř
Nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájené houby, osolíme, okmínujeme a opepříme. Dusíme, dokud houby nezměknou. Podlijeme 200 ml vývaru z masoxu. Necháme přejít varem. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění. Krátce povaříme. Podáváme s bramborem.
Dršťková polévka z holubinek
300 g holubinek, 1 cibule, masox, 3 stroužky česneku, máslo, mouka, sladká paprika, majoránka, pepř
Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme hladkou mouku a připravíme si jíšku. Přidáme sladkou papriku a zalijeme ji 1 litrem vývaru z masoxu. Holubinky nakrájíme na proužky a přidáme je do vývaru, osolíme a opepříme. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme majoránku.
Holubinka černajícíHolubinka černající