Popis
|
Dominantní znak:
|
černající, nevábně vypadající holubinka, zpravidla červivá, s bílou,
na řezu cihlově červenající a potom černající dužninou
|
Výskyt:
|
červenec - říjen, v listnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
8 - 15 cm, skvrnitě šedavý až černavý, na spodu s prořídlými, našedlými lupeny
|
Třeň:
|
3 - 8 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bílý, záhy šedohnědý
|
Dužnina
|
bílá, na řezu cihlově červenající a potom černající
|
Recepty
|
Holubinková omáčka
|
300 g holubinek, 1 cibule, masox, 100 ml smetany, máslo, mouka, drcený kmín, pepř
|
Nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájené houby, osolíme, okmínujeme a opepříme.
Dusíme, dokud houby nezměknou. Podlijeme 200 ml vývaru z masoxu. Necháme přejít varem.
Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění.
Krátce povaříme. Podáváme s bramborem.
|
Dršťková polévka z holubinek
|
300 g holubinek, 1 cibule, masox, 3 stroužky česneku, máslo, mouka,
sladká paprika, majoránka, pepř
|
Nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme hladkou mouku a připravíme si jíšku.
Přidáme sladkou papriku a zalijeme ji 1 litrem vývaru z masoxu. Holubinky nakrájíme na proužky a přidáme je do vývaru,
osolíme a opepříme.
Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme majoránku.
|