O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Holubinka kolčaví

Holubinka kolčaví

Český název: Holubinka kolčaví Holubinka kolčaví
Latinský název: Russula mustelina, Russula elephantina
Lidové názvy: hříbková holubinka, chlebáček

Popis
Dominantní znak: holubinka připomínající svým kloboukem hříbky (kromě lupenů)
Výskyt: srpen - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 6 - 15 cm, okrový až světle hnědý ne bo rezavý, na spodu s bělavými až slámově žlutými s hnědými skvrnami
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, od spodu rezivějící
Dužnina bílá, pomačkáním a stářím rezivějící

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování.

Recepty
Holubinky na česneku
400 g holubinek, 1 cibule, máslo, 2 stroužky česneku, sůl
Nakrájenou cibulku osmažíme na másle a vejmeme. Poté vložíme osolené kloboučky holubinek potřené česnekem a opečeme po obou stranách. Pečené klobouky naaranžujeme na talíř a přelijeme cibulkou. Podáváme s pečivem.
Holubinky na kmíně
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem.
Holubinka kolčavíHolubinka kolčaví