Holubinka kolčaví
Český název: | Holubinka kolčaví | |
Latinský název: | Russula mustelina, Russula elephantina | |
Lidové názvy: | hříbková holubinka, chlebáček |
Popis | |
Dominantní znak: | holubinka připomínající svým kloboukem hříbky (kromě lupenů) |
Výskyt: | srpen - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích |
Klobouk: | 6 - 15 cm, okrový až světle hnědý ne bo rezavý, na spodu s bělavými až slámově žlutými s hnědými skvrnami |
Třeň: | 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, od spodu rezivějící |
Dužnina | bílá, pomačkáním a stářím rezivějící |
Kuchyňské použití |
Chutná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování. |
Recepty |
Holubinky na česneku |
400 g holubinek, 1 cibule, máslo, 2 stroužky česneku, sůl |
Nakrájenou cibulku osmažíme na másle a vejmeme. Poté vložíme osolené kloboučky holubinek potřené česnekem a opečeme po obou stranách. Pečené klobouky naaranžujeme na talíř a přelijeme cibulkou. Podáváme s pečivem. |
Holubinky na kmíně |
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron |
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem. |