Holubinka namodralá
Český název: | Holubinka namodralá | |
Latinský název: | Russula cyanoxantha, Agaricus cyanoxanthus | |
Lidové názvy: | uhlířka, fialový holoubek, modřinka |
Popis | |
Dominantní znak: | namodralá holubinka s mastnými (špekovými) lupeny |
Výskyt: | červen - říjen, v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích |
Klobouk: | 6 - 15 cm, modrofialový, fialový až zelenomodrý klobouk, na spodu s bílými, pružnými, jakoby mastnými lupeny |
Třeň: | 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bílý |
Dužnina | bílá |
Kuchyňské použití |
Vynikající houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování. |
Recepty |
Holubinky na kmíně |
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron |
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem. |
Holubinky s křenem |
400 g holubinek, máslo, 100 ml smetany, sůl, 50 g strouhaného křenu, cukr |
Od holubinek odřízneme třeně, které rozřízneme napůl, a osmažíme na másle klobouky holubinek a půlky třeňů. Osolíme. Naaranžujeme je na talíře a polijeme křenem rozmíchaným s ušlehanou smetanou, kterou jsme ochutili špetkou soli a lžící cukru. Podáváme s pečivem. |