Holubinka osmahlá
Český název: | Holubinka osmahlá | |
Latinský název: | Russula adusta, Russula subadusta | |
Lidové názvy: | kravina, písečňák, podzemák, podzemek |
Popis | |
Dominantní znak: | holubinka, která je velmi podobná holubince černající se šedobělavým až zakouřeným kloboukem |
Výskyt: | červenec - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích |
Klobouk: | 4 - 15 cm, hnědavý až kouřově hnědý klobouk, za vlhka slizký, znečištěný jehličím a zeminou, na spodu se špinavě bělavými lupeny |
Třeň: | 3 - 8 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bělavý, zdola hnědnoucí |
Dužnina | šedočerná |
Kuchyňské použití |
Vynikající houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Vyniká pevnou konzistencí, která se tepelnou úpravou neztrácí, takže se tepelně upravené houby nerozblemtávají. Podle právní úpravy se smí používat pouze k sušení pro další průmyslové zpracování. |
Recepty |
Holubinky na kmíně |
400 g holubinek, máslo, hladká mouka, petrželka, sůl, citron |
Klobouky holubinek osolíme, okmínujeme, obalíme v mouce a po obou stranách opečeme na másle. Posypeme sekanou petrželkou a pokapeme citrónem. Podáváme s chlebem. |
Holubinky s křenem |
400 g holubinek, máslo, 100 ml smetany, sůl, 50 g strouhaného křenu, cukr |
Od holubinek odřízneme třeně, které rozřízneme napůl, a osmažíme na másle klobouky holubinek a půlky třeňů. Osolíme. Naaranžujeme je na talíře a polijeme křenem rozmíchaným s ušlehanou smetanou, kterou jsme ochutili špetkou soli a lžící cukru. Podáváme s pečivem. |