O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Sluka svrasklá, svraskalá

Sluka svrasklá

Český název: Sluka svrasklá, sluka svraskalá, sluka svraskatá Sluka svrasklá
Latinský název: Rozites caperata, Pholiota caperata
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: lupenatá houba se svrasklým kloboukem a na třeni s prstenem se dvojím okrajem
Výskyt: červenec - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 10 cm, zprvu palicovitě uzavřený, potom rozvitý, za sucha svrasklý, uprostřed vyhrblý, blědě žlutý, bělomodravě ojíněný, což způsobuje fialový nádech, na spodu bledými, zoubkem přirostlými lupeny
Třeň: 7 - 10 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, bílý něbo bělavý, který nese blanitý prsten s dvojitým okrajem
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Výtečná houba vhodná k jakékoli kuchyňské úpravě. Vynikající je naložená v různých nálevech.

Recepty
Slučí polévka
200 g sluky svraskalé, 1 cibule, 2 stroužky česneku, máslo, hladká mouka, masox, 200 ml smetany, sůl, pepř
Nakrájené houby osmažíme na másle, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Zalijeme asi 1 litrem vody, ve kterém jsme rozpustili kostku masoxu. Vaříme, dokud houby nezměknou. Přidáme jíšku, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Vaříme, dokud polévka nezhoustne. Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme. Podáváme s osmaženým, na kostky nakrájeným rohlíkem.
Sluky s hovězím masem a rýží
500 g sluky svraskalé, 500 g hovězího masa, 100 ml tmavého piva, 4 rajčata, 100 g rýže, 4 stroužky česneku, 2 cibule, olej, sladká paprika, sůl, pepř
Rajčata spaříme ve vařící vodě a odstraníme z nich slupku. Pokrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené maso, okořeníme paprikou a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut. Přidáme nakrájené houby, propláchnutou rýži a na kolečka pokrájená rajčata. Podlijeme pivem a dovaříme do měkka.
Sluka svraskláSluka svrasklá