Popis
|
Dominantní znak:
|
lupenatá houba se svrasklým kloboukem a na třeni s prstenem se dvojím okrajem
|
Výskyt:
|
červenec - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, zprvu palicovitě uzavřený, potom rozvitý, za sucha svrasklý,
uprostřed vyhrblý, blědě žlutý, bělomodravě ojíněný, což způsobuje fialový nádech,
na spodu bledými, zoubkem přirostlými lupeny
|
Třeň:
|
7 - 10 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, bílý něbo bělavý, který nese blanitý prsten s dvojitým okrajem
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Slučí polévka
|
200 g sluky svraskalé, 1 cibule, 2 stroužky česneku,
máslo, hladká mouka, masox, 200 ml smetany, sůl, pepř
|
Nakrájené houby osmažíme na másle, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Zalijeme asi 1 litrem vody,
ve kterém jsme rozpustili kostku masoxu. Vaříme, dokud houby nezměknou.
Přidáme jíšku, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Vaříme, dokud polévka nezhoustne.
Nakonec přidáme smetanu a krátce povaříme. Podáváme s osmaženým, na kostky nakrájeným rohlíkem.
|
Sluky s hovězím masem a rýží
|
500 g sluky svraskalé, 500 g hovězího masa, 100 ml tmavého piva, 4 rajčata, 100 g rýže,
4 stroužky česneku, 2 cibule, olej, sladká paprika, sůl, pepř
|
Rajčata spaříme ve vařící vodě a odstraníme z nich slupku.
Pokrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené maso, okořeníme paprikou a osolíme.
Podlijeme vodou a dusíme asi 20 minut.
Přidáme nakrájené houby, propláchnutou rýži a na kolečka pokrájená rajčata. Podlijeme pivem a dovaříme do měkka.
|