Popis
|
Dominantní znak:
|
žlutá, královitě rozvětvená houba
|
Výskyt:
|
červenec - říjen, ve smíšených i jehličnatých lesích
|
Klobouk:
|
houba má plodnici, která není rozdělená na klobouk a třeň, její plodnice je žlutá, keříčkoviě větvená, vysoká 10 - 20 cm,
ukončené větve vyrůstají k zrátkého bílého kmínku
|
Třeň:
|
není, má plodnici, která není rozdělená na klobouk a třeň
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Kuřátka na smetaně
|
400 g kuřátek, 1 cibule, 200 ml smetany, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, citron
|
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájená kuřátka.
Dusíme do měkka. Zalijeme smetanou, ve které jsme předtím rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme.
Ochutíme solí, pepřem a čerstvou citrónovou šťávou. Podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.
|
Kuřátková kulajda
|
200 g kuřátek, 400 brambor, 1 cibule, 200 ml kysané smetany,
2 vejce, máslo, hladká mouka, ocet, kopr
|
Nakrájené brambory a houby vaříme v osolené vodě. Na másle zpěníme cibulku,
přidáme hladkou mouku a vymícháme z ní jíšku. Když brambory změknou, zahustíme polévku jíškou.
Přidáme kysanou smetanu a povaříme. Přidáme rozkvedlaná vejce a dochutíme octem.
Podle chuti přisolíme a okořeníme pepřem. Podáváme s jemně sekaným koprem.
|