O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Kuřátka žlutá

Kuřátka žlutá

Český název: Kuřátka žlutá Kuřátka žlutá
Latinský název: Ramaria flava
Lidové názvy: dědkovy štětky, beraní kule, kozí brada, krápníčky, prstíčky, prstíky, štětky

Popis
Dominantní znak: žlutá, královitě rozvětvená houba
Výskyt: červenec - říjen, ve smíšených i jehličnatých lesích
Klobouk: houba má plodnici, která není rozdělená na klobouk a třeň, její plodnice je žlutá, keříčkoviě větvená, vysoká 10 - 20 cm, ukončené větve vyrůstají k zrátkého bílého kmínku
Třeň: není, má plodnici, která není rozdělená na klobouk a třeň
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Dobrá houba vhodná k použití za čerstva i k nakládání do různých nálevů.

Recepty
Kuřátka na smetaně
400 g kuřátek, 1 cibule, 200 ml smetany, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, citron
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme pokrájená kuřátka. Dusíme do měkka. Zalijeme smetanou, ve které jsme předtím rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou citrónovou šťávou. Podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.
Kuřátková kulajda
200 g kuřátek, 400 brambor, 1 cibule, 200 ml kysané smetany, 2 vejce, máslo, hladká mouka, ocet, kopr
Nakrájené brambory a houby vaříme v osolené vodě. Na másle zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku a vymícháme z ní jíšku. Když brambory změknou, zahustíme polévku jíškou. Přidáme kysanou smetanu a povaříme. Přidáme rozkvedlaná vejce a dochutíme octem. Podle chuti přisolíme a okořeníme pepřem. Podáváme s jemně sekaným koprem.
Kuřátka žlutáKuřátka žlutá