Popis
|
Dominantní znak:
|
choroš s velkým, šupinatým kloboukem
|
Výskyt:
|
duben - říjen, v listantých i smíšených lesích, parcích, zahradách, na listnáčích
|
Klobouk:
|
5 - 50 cm, okrově žlutý až světle hnědý, polokruhovitý nebo vějířovitý, s hnědými šupinkami,
, na spodu s žloutlými rourkami
|
Třeň:
|
většinou postraní, téměř neznatelný
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Polévka z choroše šupinatého
|
1 kg choroše šupinatého,
2 stroužky česneku, sádlo, hladká mouka, sladká paprika, pepř, sůl, polévkové koření, kmín, majoránka
|
Mladé plodnice choroše šupinatého nakrájíme na tenké plátky a vaříme v mírně osolené vodě asi hodinu.
Přidáme lisovaný česnek. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku a zahustíme s ní polévku.
Nakonec rozmícháme papriku v rozehřátém sádle a vmícháme do polévky. Dochutíme solí a majoránkou. Podáváme s chlebem.
|
Houbový výtažek z choroše
|
1 kg choroše šupinatého, sůl, 2 g kyseliny sorbové nebo jiného konzervačního přípravku
|
Houbový výtažek používáme na ochucení polévek nebo omáček.
Připravíme si ho z mladých plodnic choroše šupinatého. Choroš nakrájíme a vaříme v malém množství osolené vody.
Podušené houby rozmixujeme a spojíme s vodou, ve které jsme houby dusili. Přidáme kyselinu sorbovu nebo jiný konzervační přípravek a povaříme.
Ještě horkým výtažkem plníme sklenice. Sklenice zavřeme, druhý den pasterizujeme při 100 oC půl hodiny.
|