O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Český název: Hlíva ústřičná Hlíva ústřičná
Latinský název: Pleurotus ostreatus, Pleurotus columbinus
Lidové názvy: dubovka, líva, ušatec

Popis
Dominantní znak: hnědošedá až olovově šedá, dřevokazná houba, s lasturovitým tvarem plodnice
Výskyt: srpen - únor, na živých i odumřelých listnáčích, vzácně i na jehličnanech
Klobouk: 4 - 20 cm, šedé až šedomohravé, polokruhovité či vějířovité, na spodu s bělošedými lupeny
Třeň: téměř neznatelný
Dužnina bílá, neměnná

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k použití za čerstva, k sušení i k nakládání do různých nálevů.

Recepty
Hlíva na divoko
300 g hlívy, 2 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celeru, hladká mouka, sádlo, sůl, nové koření, cukr, citron
Cibulku zpěníme na sádle. Přidáme nakrájenou hlívu a jemně nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme koření a osolíme. Zalijeme trochou vody a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Zaprášíme moukou, přidáme ždibet cukru a krátce povaříme. Dochutíme solí. Podáváme s knedlíkem.
Hlívová polévka
200 g hlívy, 1 mrkev, 1 petržel, máslo, hladká mouka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sladká paprika, sůl, majoránka
Na másle osmažíme cibulku, když se zbarví dozlatova, přidáme nakrájenou hlívu. Osolíme, přidáme papriku a krátce podusíme. Zalijeme asi 1 litrem vody a přidáme nakrájenou mrkev a petržel. Pro zlepšení chuti můžeme přidat kostku bujónu. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme lisovaný česnek a dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Zahustíme jíškou z hladké mouky připravené na másle.
Hlíva ústřičnáHlíva ústřičná