Popis
|
Dominantní znak:
|
tato hlíva napadá kořeny miříkovitých rostlin,
její jméno je odvozeno od rostliny máčky ladní (Eryngium campestere)
|
Výskyt:
|
červen - listopad, na kořenech mrkvovitých rostlin
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, smetanově okrový až šedohnědý, nálevkovitý, plstnatý,
na spodu s bílými až oranžově žlutými lupeny
|
Třeň:
|
2 - 4 cm dlouhý, 1 - 2 cm široký, bělavý až okrově žlutavý, někdy může chybět
|
Dužnina
|
bělavá
|
Recepty
|
Hlívová polévka
|
200 g hlívy, 1 mrkev, 1 petržel, máslo, hladká mouka,
1 cibule, 2 stroužky česneku, sladká paprika, sůl, majoránka
|
Na másle osmažíme cibulku, když se zbarví dozlatova, přidáme nakrájenou hlívu.
Osolíme, přidáme papriku a krátce podusíme. Zalijeme asi 1 litrem vody a přidáme nakrájenou mrkev a petržel.
Pro zlepšení chuti můžeme přidat kostku bujónu. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
Přidáme lisovaný česnek a dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Zahustíme jíškou z hladké mouky připravené na másle.
|
Hlíva s hořčicí
|
300 g hlívy, 1 cibule, plnotučná hořčice, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř
|
Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme hlívu, kterou jsme osolili a potřeli hořčicí.
Dusíme, dokud houby nezměknou. Zaprášíme moukou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařenými brambory.
|