O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hlíva máčková

Hlíva máčková

Český název: Hlíva máčková Hlíva máčková
Latinský název: Pleurotus eryngii
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: tato hlíva napadá kořeny miříkovitých rostlin, její jméno je odvozeno od rostliny máčky ladní (Eryngium campestere)
Výskyt: červen - listopad, na kořenech mrkvovitých rostlin
Klobouk: 4 - 10 cm, smetanově okrový až šedohnědý, nálevkovitý, plstnatý, na spodu s bílými až oranžově žlutými lupeny
Třeň: 2 - 4 cm dlouhý, 1 - 2 cm široký, bělavý až okrově žlutavý, někdy může chybět
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k použití za čerstva, k sušení i k nakládání do různých nálevů.

Recepty
Hlívová polévka
200 g hlívy, 1 mrkev, 1 petržel, máslo, hladká mouka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sladká paprika, sůl, majoránka
Na másle osmažíme cibulku, když se zbarví dozlatova, přidáme nakrájenou hlívu. Osolíme, přidáme papriku a krátce podusíme. Zalijeme asi 1 litrem vody a přidáme nakrájenou mrkev a petržel. Pro zlepšení chuti můžeme přidat kostku bujónu. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme lisovaný česnek a dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Zahustíme jíškou z hladké mouky připravené na másle.
Hlíva s hořčicí
300 g hlívy, 1 cibule, plnotučná hořčice, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř
Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme hlívu, kterou jsme osolili a potřeli hořčicí. Dusíme, dokud houby nezměknou. Zaprášíme moukou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vařenými brambory.
Hlíva máčkováHlíva máčková