O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Smrž špičatý

Smrž špičatý

Český název: Smrž špičatý Smrž špičatý
Latinský název: Morchella conica, Morchella elata
Lidové názvy: křapáč, křapál, smrk, jedlovec, kropenatá houba

Popis
Dominantní znak: dutá houba s políčkovitě děleným, špičatým kloboukem vyskytující se brzo na jaře
Výskyt: březen - květen, listnaté a smíšené lesy, parky, zahrady
Klobouk: 4 - 9 cm šroký, okrově hnědý až nazelenalý, políčkovitě dělený kuželovitými protaženými prohloubeninami
Třeň: 4 - 8 cm dlouhý a 2 - 4 cm široký, bělavý
Dužnina celá houba je dutá

Kuchyňské použití
Vysoce ceněná houba pro svoji chuť a zajímavou konzistenci. Její použití je univerzální lze ji připravovat za čerstva, sušenou i nakládanou.

Recepty
Guláš ze smržů
500 g smržů, 3 velké cibule, 2 stroužky cibule, hladká mouka, 1 l vývaru, gulášové koření, sůl, pepř, majoránka
Nakrájíme cibuli a zpěníme ji na sádle. Přidáme nakrájenou papriku a pokrájené smrže, orestujeme. Zasypeme gulášovým kořením a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud smrže nezměknou. Zahustíme moukou a za stáleho míchání povaříme. Dochutíme solí a třeným česnekem. Nakonec přidáme drhnutou majoránku. Podáváme s brabory nebo těstovinami.
Dršťková polévka ze smržů
300 g smržů, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, sůl, mletý pepř, sladká paprika, hladká mouka, majoránka, petržel
Na másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a vytvoříme jíšku. Přidáme sladkou papriku, opepříme, osolíme. Zalijeme masoxovým vývarem. Krátce povaříme. Přidáme lisovaný česnek a nakrájené smrže.Vaříme dokud houby nezměknou. Dosolíme, přidáme majoráku a nakrájenou petrželku.
Smrž špičatýSmrž špičatý