O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Špička obecná

Špička obecná

Český název: Špička obecná Špička obecná
Latinský název: Marasmius oreades, Marasmius caryophylleus
Lidové názvy: meznice, trávnice, trávnička

Popis
Dominantní znak: malá houbička s okrovým kloboukem s tupým hrbolem rostoucí v trávě, s pružným, nelámavým třeněm
Výskyt: březen - říjen, v trávě na loukách, zahradách, lesních cestách
Klobouk: 2 - 5 cm, žemlový až okrový, s tupým hrbolem, na spodu s řídkými, světle okrovými lupeny
Třeň: 4 - 7 cm dlouhý, 0,2 - 0,4 cm tlustý, bělavý, pružný, nelámavý
Dužnina bílá, příjemné vůně po hořkých mandlích

Kuchyňské použití
Vynikající polévková houba, vhodná zejména do polévek, případně do houbových směsí nebo k výrobě houbového prášku a dalších výrobků z hub.

Recepty
Špičky v bílé omáčce
150 g špiček, 250 ml mléka, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, pažitka
Špičky pokrájíme a podusíme na másle ve vlastní šťávě. Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Krátce povaříme. Osolíme, okořeníme a ozdobíme sekanou pažitkou.
Špičková polévka
300 g špiček, 1 mrkev, 1 masox, máslo, hladká mouka, těstoviny (nudle), sůl, pepř, pažitka
Na másle osmažíme špičky a zasypeme moukou. Podlijeme asi litrem vody. Přidáme masox, nakrájenou mrkev a těstoviny. Vaříme, dokud mrkev nezměkne. Osolíme, opepříme a ozdobíme pažitkou.
Špička obecnáŠpička obecná