Popis
|
Dominantní znak:
|
malá houbička s okrovým kloboukem s tupým hrbolem rostoucí v trávě, s pružným, nelámavým třeněm
|
Výskyt:
|
březen - říjen, v trávě na loukách, zahradách, lesních cestách
|
Klobouk:
|
2 - 5 cm, žemlový až okrový, s tupým hrbolem, na spodu s řídkými, světle okrovými lupeny
|
Třeň:
|
4 - 7 cm dlouhý, 0,2 - 0,4 cm tlustý, bělavý, pružný, nelámavý
|
Dužnina
|
bílá, příjemné vůně po hořkých mandlích
|
Recepty
|
Špičky v bílé omáčce
|
150 g špiček, 250 ml mléka, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, pažitka
|
Špičky pokrájíme a podusíme na másle ve vlastní šťávě.
Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Krátce povaříme. Osolíme, okořeníme a ozdobíme sekanou pažitkou.
|
Špičková polévka
|
300 g špiček, 1 mrkev, 1 masox, máslo, hladká mouka, těstoviny (nudle), sůl, pepř, pažitka
|
Na másle osmažíme špičky a zasypeme moukou. Podlijeme asi litrem vody.
Přidáme masox, nakrájenou mrkev a těstoviny. Vaříme, dokud mrkev nezměkne. Osolíme, opepříme a ozdobíme pažitkou.
|