Popis
|
Dominantní znak:
|
bedla, která na řezu červená
|
Výskyt:
|
červen - listopad, v lesích jehličnatých i smíšených
|
Klobouk:
|
10 - 18 cm, zprvu palicovitě uzavřený, nakonec rozložený jako talíř,
hnědě šupinatý s odstátými šupinami, na spodu s vysokými a pevnými, bílými lupeny
|
Třeň:
|
6 - 20 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, nesoucí dvojitý, posunovatelný prsten
|
Dužnina
|
bělavá, po poranění oranžoví nebo červená
|
Recepty
|
Bedly na slanině
|
500 g uzavřených kloboučků bedel, 150 g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, petrželka
|
Anglickou slaninu pokrájíme a rozškvaříme na pánvi. Na slaninu rozložíme vedle sebe kloboučky bedel,
které posolíme a opepříme. Zprudka opečeme. Podáváme posypané petrželkou s pečivem.
|
Bedlové škvarky
|
500 g klobouků bedel, 50 g sádla, sůl, drcený kmín
|
NKlobouky bedel nakrájíme na větší kousky, posypeme kmínem a zprudka na sádle osmahneme.
Když jsou škvarky hotové, necháme je v cedníku okapat od sádla. Osolíme a podáváme s chlebem.
|