O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Bedla vysoká

Bedla vysoká

Český název: Bedla vysoká Bedla vysoká
Latinský název: Macrolepiota procera, Lepiota procera
Lidové názvy: bedle, paraple, hadí houba

Popis
Dominantní znak: velká houba podobná malému deštníku se šupinatým kloboukem a na třeni s dvojitým, posunovatelným prstenem
Výskyt: červenec - říjen, v lesích jehličnatých i smíšených
Klobouk: 10 - 30 cm, zprvu palicovitě uzavřený, nakonec rozložený jako talíř, hnědě šupinatý s odstátými šupinami, na spodu s vysokými a pevnými, bílými lupeny
Třeň: 10 - 30 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, nesoucí dvojitý, posunovatelný prsten
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Výborná houba ceněná pro své velké plodnice, které se hodí na tvorbu minutek a řízků.

Recepty
Bedlové řízky
700 g klobouků bedel, mléko, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej
Klobouky bedel namočíme na několik hodin do mléka. Vyjmeme, necháme okapat. Osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Obalené usmažíme na oleji jako řízek. Podáváme s brambory nebo hranolkami a tatarkou.
Plněné bedly
500 g klobouků bedel, 500 g rozemletého uzeného masa, 100 ml mléka, sůl, sádlo, pepř
Mleté maso rozmícháme s mlékem, osolíme, opepříme a touto směsí naplníme klobouky bedel. Naplněné klobouky nasázíme vedle sebe na vymaštěný pekáč a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborem.
Bedla vysokáBedla vysoká