Popis
|
Dominantní znak:
|
velká houba podobná malému deštníku se šupinatým kloboukem a na třeni s dvojitým, posunovatelným prstenem
|
Výskyt:
|
červenec - říjen, v lesích jehličnatých i smíšených
|
Klobouk:
|
10 - 30 cm, zprvu palicovitě uzavřený, nakonec rozložený jako talíř,
hnědě šupinatý s odstátými šupinami, na spodu s vysokými a pevnými, bílými lupeny
|
Třeň:
|
10 - 30 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, nesoucí dvojitý, posunovatelný prsten
|
Dužnina
|
bělavá
|
Recepty
|
Bedlové řízky
|
700 g klobouků bedel, mléko, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej
|
Klobouky bedel namočíme na několik hodin do mléka. Vyjmeme, necháme okapat.
Osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka).
Obalené usmažíme na oleji jako řízek. Podáváme s brambory nebo hranolkami a tatarkou.
|
Plněné bedly
|
500 g klobouků bedel, 500 g rozemletého uzeného masa, 100 ml mléka, sůl, sádlo, pepř
|
Mleté maso rozmícháme s mlékem, osolíme, opepříme a touto směsí naplníme klobouky bedel.
Naplněné klobouky nasázíme vedle sebe na vymaštěný pekáč a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborem.
|