O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Líha klubčitá

Líha klubčitá

Český název: Líha klubčitá Líha klubčitá
Latinský název: Lyophyllum fumosum, Lyophyllum conglobatum, Tricholoma conglobatum
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: na zemi, v trsech rostoucí tmavě šedá až hnědá houba
Výskyt: červenec - prosinec, v listnatých lesích, a hrázích rybníků, podél cest
Klobouk: 3 - 13 cm, oříškově až tmavě hnědý, matný, s podvinutým okrajem, s bílými později šednoucími lupeny
Třeň: 6 - 10 cm dlouhý a 0,5 - 1,5 cm široký, bílý, zkroucený, ojíněný ve vrchní části, na bázi srostlý s jinými třeni
Dužnina bělavá až zahnědlá

Kuchyňské použití
Výborná houba vhodná k samostatné úpravě a nebo k nakládání do octa. Zpravidla se používají pouze klobouky, neboť třeně jsou příliš tuhé.

Recepty
Líhová polévka
400 g líhy, 40 g sádla, hladká mouka, 2 stroužky česneku, 2 vejce, masox, sůl, pepř, kmín
Nakrájené houby vložíme do vody společně s kořením a masoxem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Na sádle osmažíme mouky a připravíme si tak jíšku. Polévku zahustíme touto jíškou. Přidáme česnek a do polévky zašleháme vejce.
Líha s husími žaludky
400 g líhy, 600 g husích žaludků, 100 g slaniny, hladká mouka, 3 cibule, masox, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, pepř, drcený kmín
Slaninu rozškvaříme na pánvi. Přidáme cibuli a zpěníme ji. Vložíme nakrájené husí žaludky a orestujeme je. Přilijeme vodu a dusíme, dokud žaludky nezměknou. Přidáme pokrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec zahustíme moukou.
Líha klubčitáLíha klubčitá