Popis
|
Dominantní znak:
|
na zemi, v trsech rostoucí tmavě šedá až hnědá houba
|
Výskyt:
|
červenec - prosinec, v listnatých lesích, a hrázích rybníků, podél cest
|
Klobouk:
|
3 - 13 cm, oříškově až tmavě hnědý, matný, s podvinutým okrajem, s bílými později šednoucími lupeny
|
Třeň:
|
6 - 10 cm dlouhý a 0,5 - 1,5 cm široký, bílý, zkroucený, ojíněný ve vrchní části, na bázi srostlý s jinými třeni
|
Dužnina
|
bělavá až zahnědlá
|
Recepty
|
Líhová polévka
|
400 g líhy, 40 g sádla, hladká mouka, 2 stroužky česneku,
2 vejce, masox, sůl, pepř, kmín
|
Nakrájené houby vložíme do vody společně s kořením a masoxem.
Vaříme, dokud houby nezměknou. Na sádle osmažíme mouky a připravíme si tak jíšku.
Polévku zahustíme touto jíškou. Přidáme česnek a do polévky zašleháme vejce.
|
Líha s husími žaludky
|
400 g líhy, 600 g husích žaludků, 100 g slaniny, hladká mouka, 3 cibule, masox,
2 stroužky česneku, sůl, majoránka, pepř, drcený kmín
|
Slaninu rozškvaříme na pánvi. Přidáme cibuli a zpěníme ji.
Vložíme nakrájené husí žaludky a orestujeme je. Přilijeme vodu a dusíme, dokud žaludky nezměknou.
Přidáme pokrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme.
Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec zahustíme moukou.
|