Popis
|
Dominantní znak:
|
na zemi, v trsech rostoucí houba se zprohýbaným kloboukem
|
Výskyt:
|
září - listopad, v listnatých lesích, a hrázích rybníků, podél cest
|
Klobouk:
|
5 - 15 cm, hlínově až okrově hnědé, hedvábnité, často skvrnité, na spodu s krémově bílými až nahnědlými lupeny
|
Třeň:
|
6 - 12 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, zkroucený, ojíněný ve vrchní části
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Líha na smetaně
|
500 g líhy, 100 g taveného sýra, 1 cibule, 200 ml kysané smetany,
sůl, máslo, hladká mouka, drcený kmín, kopr
|
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nakrájené houby a dusíme je, dokud nezměknou.
Přilijeme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění.
Přidáme tavený sýr a kopr. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Podáváme s vařenými brambory.
|
Líha s vepřovými jazyky
|
400 g líhy, 2 vepřové jazyky, 2 stroužky česneku, máslo, drcený kmín, sůl
|
Jazyky omyjeme a vaříme v osolené vodě. Když změknou, prudce je zchladíme,
aby se nám snadno podařilo sloupnout z nich kůži. Sloupneme z jazyků kůži a nakrájíme je na plátky.
Mezitím na másle osmažíme líhy, které okmínujeme a osolíme. Až houby změknou, podlijeme je vývarem z
jazyků a zaprášíme moukou.
Ve vzniklé šťávě nakrájené jazyky krátce povaříme. Podáváme s bramborem.
|