Líha srostlá
Český název: | Líha srostlá | |
Latinský název: | Lyophyllum connatum, Tricholoma connatum | |
Lidové názvy: |
Popis | |
Dominantní znak: | na zemi, v trsech rostoucí bílá houba (nejsvětlejší ze všech líh) |
Výskyt: | červenec - listopad, v listnatých lesích, a hrázích rybníků, podél cest, na hřbitovech |
Klobouk: | 3 - 8 cm, bělavý, matný, ojíněný, s bílými až smetanově žlutavými lupeny |
Třeň: | 3 - 6 cm dlouhý a 0,5 - 1,5 cm široký, bílý, na bázi srostlý s jinými třeni |
Dužnina | bílá |
Kuchyňské použití |
Tato líha má obdobné vlastnosti jako jiné líhy. Její kuchyňské použití je poněkud problematické, neboť v některých atlasech je uváděna jako jedovatá (Kolbaba, F. a kol.: Houby, česká encyklopedie, Readers Digest Výběr, spol. s.r.o., Praha 2003, str. 169), jinde je naopak uváděná jako jedlá (Keitzer, G.: Enyklopedie hub, Rebo Production, 2. vydání, Praha 1999, str. 173). |
Recepty |
Líhová polévka |
400 g líhy, 40 g sádla, hladká mouka, 2 stroužky česneku, 2 vejce, masox, sůl, pepř, kmín |
Nakrájené houby vložíme do vody společně s kořením a masoxem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Na sádle osmažíme mouky a připravíme si tak jíšku. Polévku zahustíme touto jíškou. Přidáme česnek a do polévky zašleháme vejce. |
Líha na smetaně |
500 g líhy, 100 g taveného sýra, 1 cibule, 200 ml kysané smetany, sůl, máslo, hladká mouka, drcený kmín, kopr |
Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nakrájené houby a dusíme je, dokud nezměknou. Přilijeme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění. Přidáme tavený sýr a kopr. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Podáváme s vařenými brambory. |