Popis
|
Dominantní znak:
|
dřevokazná houba s podvinutým kloboukem posedlým šupinkami, volně v příropdě se vyskytuje v jižních oblastech orientu
|
Výskyt:
|
leden - prosinec, supermarkety a pěstírny hub
|
Klobouk:
|
5 - 15 cm, světlě až tmavohnědý, podvinutý, na povrchu posetý šupinkami, na spodu s bělavými až růžovými lupeny
|
Třeň:
|
3 - 8 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, hnědý, šupinatý
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Shii-take po oientálsku
|
600 g shii-take, sójová omáčka, máslo, solamyl, cukr
|
Na másle osmažíme nakrájené houby. Přidáme sójovou omáčku s trochou cukru.
Podle potřeby zahustíme solamylem. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme s pečivem nebo vařeným bramborem.
|
Shii-take na víně
|
500 g shii-také, 150 ml červeného vína, 100 g mandlí, rajský protlak,
1 cibule, olej, sójová omáčka, tymián, bobkový list.
|
Do rozpáleného oleje přidáme bobkový list a špetku tymiánu.
Necháme chvíli smažit, když bylinky zavoní, vyjmeme je a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. K
dyž cibulka zezlatoví, přidáme pokrájené houby. Posolíme, podlijeme vínem a dusíme, dokud houby nezměknou.
Přidáme dvě lžíce kečupu,
sójovou omáčku a nadrobno nasekané, oloupané, opražené mandle. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s rýží.
|