O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Kozák habrový

Kozák habrový

Český název: Kozák habrový Kozák habrový
Latinský název: Leccinum carpini, Leccinum pseudoscabrum
Lidové názvy: bílý janek, mlynář, šedý janek

Popis
Dominantní znak: kozák s hrbolkatým klobukem a růstem pod habry
Výskyt: červen - říjen, pod habry a dalšími listnáči (líska, dub, lípa)
Klobouk: 4 - 1O cm šedonědý až načernalý, hrbolkatý, ve stáří rozpraskaný, na spodu s bělavými rourkami, při otlačení fialově šednoucími
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bělavý s šedočernými šupinkami
Dužnina bílá, na řezu šedočervená až černá

Kuchyňské použití
Použití je všestranné jako u hřibovitých hub. Hodí se k omáčkám, pod maso, na řízky a na sušení.

Recepty
Kozáci na smetaně
600 g kozáků, máslo, 1 cibule, 150 ml smetany, mouka, sůl, pepř, petrželka
Kozáky nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibulku a přidáme nakrájené kozáky. Až kozáci změknou, zalijeme smetanou, ve které jsme rozvedlali trochu mouky na zahuštění. Krátce povaříme, dochutíme solí, pepřem, případně citronovou šťávou. Podáváme s nasekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo brambory.
Kozáková kyselka
150 g kozáků, 600 g brambor, 250 ml kysané smetany, hladká mouka, celý kmín, kopr, sůl
Kozáky nakrájíme na plátky a dáme vařit do 1,5 litru vody společně s nakrájenými brambory. Osolme, okmínujeme a vaříme do měkka. Přilejeme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky a přidáme kopr. Krátce povaříme. Dochutíme solí, případně dalším kořením.
Kozák habrovýKozák habrový