Popis
|
Dominantní znak:
|
kozák s hrbolkatým klobukem a růstem pod habry
|
Výskyt:
|
červen - říjen, pod habry a dalšími listnáči (líska, dub, lípa)
|
Klobouk:
|
4 - 1O cm šedonědý až načernalý, hrbolkatý, ve stáří rozpraskaný, na spodu s bělavými rourkami, při otlačení fialově šednoucími
|
Třeň:
|
5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bělavý s šedočernými šupinkami
|
Dužnina
|
bílá, na řezu šedočervená až černá
|
Recepty
|
Kozáci na smetaně
|
600 g kozáků, máslo, 1 cibule, 150 ml smetany, mouka, sůl, pepř, petrželka
|
Kozáky nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibulku a přidáme nakrájené kozáky. Až kozáci změknou, zalijeme smetanou,
ve které jsme rozvedlali trochu mouky na zahuštění. Krátce povaříme, dochutíme solí, pepřem, případně citronovou šťávou. Podáváme s nasekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo brambory.
|
Kozáková kyselka
|
150 g kozáků, 600 g brambor, 250 ml kysané smetany, hladká mouka, celý kmín, kopr, sůl
|
Kozáky nakrájíme na plátky a dáme vařit do 1,5 litru vody společně s nakrájenými brambory. Osolme, okmínujeme a vaříme do měkka.
Přilejeme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky a přidáme kopr. Krátce povaříme. Dochutíme solí, případně dalším kořením.
|