Popis
|
Dominantní znak:
|
oranžová nálevkovitá houba, kde oranžová barva na pokožce je kombinována se zelenou, vyskytuje se pod smrky
|
Výskyt:
|
srpen - listopad, pod smrkem
|
Klobouk:
|
3 - 9 cm, nálevkovitý, oranžový, na povrchu se zelenými skvrnami, ronící při poranění oranžové mléko
|
Třeň:
|
3 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, oranžový
|
Dužnina
|
oranžová, poraněním zelená a roní oranžové mléko
|
Recepty
|
Kaviár z ryzců
|
500 g ryzců, 2 cibule, 50 g sádla, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, olej, citronová šťáva
|
Nakrájenou cibulku zpěníme na sádle a přidáme nakrájené ryzce. Necháme vychladnout, osolíme, opepříme a pokapene citrónem.
Umeleme na stojku na maso. Kaviár je vhodný jako příloha k pečeným rybám, pečenému masu, případně je možné ho mazat na toasty.
|
Polévka z ryzců
|
300 g ryzců, 4 brambory, 200 ml mléka, 2 vejce, 1 cibule, hladká mouka, 1 l zeleninového vývaru, máslo, petrželka, sůl, pepř, kmín
|
Ryzce a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do zeleninového vývaru. Osolíme a přidáme koření. Zalijeme mlékem a
přidáme jíšku, kterou jsme si udělali z mouky, másla a cibule. Až polévka zkoustne, zašleháme do ní 2 vejce a necháme krátce povařit.
Ozdobíme petrželkou a podáváme.
|