Popis
|
Dominantní znak:
|
dřevokazná houba s dvoubarevným, hygrofágním kloboukem
|
Výskyt:
|
duben - listopad, na odumřelých pařezech listnáčů i smrků
|
Klobouk:
|
3 - 6 cm, skořicově až medově hnědý, hygrofágní, což způsobuje dva odstíny na klobouku,
světlejší odstín je uprostřed, na spodu s rezavými nebo rezavohnědými lupeny
|
Třeň:
|
5 - 7 cm dlouhý, 0,5 - 0,7 cm tlustý, s prstýnkem, pod nímž jsou odstáté šupinky
|
Dužnina
|
bělavá
|
Recepty
|
Polévka z opěnek
|
300 g opěnek, 1 kostka masoxu, máslo, 2 mrkve, sůl, pepř, těstoviny, pažitka
|
Masox rozvaříme ve vodě společně s pokrájenou mrkví. Přidáme těstoviny (nejvhodnější jsou jemné nudle) a vaříme, dokud nejsou nudle hotové.
Přidáme klobouky opěněk, které jsme předtím osmažili do měkka na másle.
Ochutíme pepřem a solí. Přidáme sekanou pažitku.
|
Omáčka z opěnek
|
200 g opěnek, 200 ml smetany, 1 vejce, 500 ml kuřecího vývaru, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, muškátový oříšek, citron
|
Na másle osmažíme opěnky a dusíme je ve vlastní šťávě, dokud nezměknou.
Mezitím si připravíme z mouky a hladké mouky jíšku. Jíškou zahustíme vývar a vaříme, dokud vývar nezhoustne.
Přidáme podušené houby, muškátový oříšek (trochu), osolíme, opepříme. Nakonec omáčku zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali 1 žloutek.
Dochutíme čerstvou citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíky a vařeným kuřecím masem.
|