Popis
|
Dominantní znak:
|
dřevokazná houba s chrupavčitými plodnicemi připomínajícími lidské ucho
|
Výskyt:
|
na jaře ( březen - květen), na podzim (září - listopad), na kmenech listnáčů, především bezu
|
Klobouk:
|
plodnice není rozlišena na klobouk a třeň, je 3 - 12 cm široká, miskovitá,
měkce rosolovitá, hnědá až černá, na povrchu sametově ochmýřená
|
Třeň:
|
plodnice není rozlišená na klobouk a třeň
|
Dužnina
|
stejná jako barva plodnice
|
Recepty
|
Jidášová polévka
|
150 g ucha Jidášova, 500 g kostí, 100 g kořenové zeleniny,
4 vejce, 1 pórek, 100 g špenátu, sůl, pepř, pažitka
|
Kosti necháme vařit asi v 1 litru osolené vody s kořenovou zeleninou.
Když je uvařené maso na kostech, kosti vyjmeme, maso obereme a vrátíme do polévky.
Kořenovou zeleninu vyjmeme z varu, nakrájíme ji a vložíme zpět. Přidáme nakrájené houby, pórek a špenát.
Necháme přejít varem a rozkvedláme v polévce vejce.
Počkáme, až vejce ztuhnou a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme sekanou pažitkou.
|
Uši na smetaně
|
150 g ucha Jidášova, 200 ml vývaru z masoxu, 200 ml smetany, 1 cibule, máslo,
grilovací koření, sůl, pepř, chilli
|
Houby nakrájíme na tlusté nudličky, osolíme, opepříme a necháme čtvrt hodiny zaležet.
Na másle zpěníme cibulku, přidáme grilovaní koření a houby. Osmahneme a podlijeme vývarem.
Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku.
Krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, případně chilli. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.
|