O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Ucho Jidášovo

Ucho Jidášovo

Český název: Ucho Jidášovo Ucho Jidášovo
Latinský název: Hirneola auricula-judae, Auricularia auricula
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: dřevokazná houba s chrupavčitými plodnicemi připomínajícími lidské ucho
Výskyt: na jaře ( březen - květen), na podzim (září - listopad), na kmenech listnáčů, především bezu
Klobouk: plodnice není rozlišena na klobouk a třeň, je 3 - 12 cm široká, miskovitá, měkce rosolovitá, hnědá až černá, na povrchu sametově ochmýřená
Třeň: plodnice není rozlišená na klobouk a třeň
Dužnina stejná jako barva plodnice

Kuchyňské použití
Tradiční houba čínské kuchyně, která je sice bez výraznější chuti, ale v jídlech krásně křupe. Použitelná pro jakoukoli úpravu za čerstva, zejména do orientálních jídel. Lze ji rovněž sušit.

Recepty
Jidášová polévka
150 g ucha Jidášova, 500 g kostí, 100 g kořenové zeleniny, 4 vejce, 1 pórek, 100 g špenátu, sůl, pepř, pažitka
Kosti necháme vařit asi v 1 litru osolené vody s kořenovou zeleninou. Když je uvařené maso na kostech, kosti vyjmeme, maso obereme a vrátíme do polévky. Kořenovou zeleninu vyjmeme z varu, nakrájíme ji a vložíme zpět. Přidáme nakrájené houby, pórek a špenát. Necháme přejít varem a rozkvedláme v polévce vejce. Počkáme, až vejce ztuhnou a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme sekanou pažitkou.
Uši na smetaně
150 g ucha Jidášova, 200 ml vývaru z masoxu, 200 ml smetany, 1 cibule, máslo, grilovací koření, sůl, pepř, chilli
Houby nakrájíme na tlusté nudličky, osolíme, opepříme a necháme čtvrt hodiny zaležet. Na másle zpěníme cibulku, přidáme grilovaní koření a houby. Osmahneme a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, případně chilli. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.
Ucho JidášovoUcho Jidášovo