Popis
|
Dominantní znak:
|
houba tvarem připomínající nýt, se stejnou barvopu třeně i klobouku (zpravidla žlutohnědou až oranžovou)
|
Výskyt:
|
srpen - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, žlutohnědý až oranžově žlutý, za sucha lesklým hladký,
na spodu se žlutohnědými až tmavěhnědými, dlouze sbíhavými lupeny
|
Třeň:
|
5 - 8 cm dlouhý, 1 - 1,5 cm tlustý, zbarvený podle klobouku
|
Dužnina
|
světle oranžově žlutá, v dolní části třeně tmavší
|
Recepty
|
Slizáci v alobalu
|
500 g slizáků, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, sůl, pepř, olej
|
Slizáky nakrájíme na větší kousky. V misce je osolíme, opepříme a potřeme olejem.
Připravené houby klademe na olejem potřený alobal, překryjeme je kolečky cibule a plátkem anglické slaniny.
Zabalíme do alobalu a upečeme na rožni. Podáváme s chlebem.
|
Slizáková česnečka
|
300 g slizáků, 3 brambory, 4 stroužky česneku, sádlo, masox, drcený kmín, pepř, sůl, petrželová nať
|
Na sádle osmažíme slizáky a zalijeme asi 1 litrem vody.
Přidáme celé brambory, masox a drcený česnek. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Brambory rozšťoucháme na malé kousky.
Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opraženými kousky chleba a jemně sekanou petrželovou natí.
|