O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Slizák lepkavý

Slizák lepkavý

Český název: Slizák lepkavý Slizák lepkavý
Latinský název: Gomphidius viscidus, Chroogomphus rutilus
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: houba tvarem připomínající nýt, se stejnou barvopu třeně i klobouku (zpravidla žlutohnědou až oranžovou)
Výskyt: srpen - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
Klobouk: 4 - 10 cm, žlutohnědý až oranžově žlutý, za sucha lesklým hladký, na spodu se žlutohnědými až tmavěhnědými, dlouze sbíhavými lupeny
Třeň: 5 - 8 cm dlouhý, 1 - 1,5 cm tlustý, zbarvený podle klobouku
Dužnina světle oranžově žlutá, v dolní části třeně tmavší

Kuchyňské použití
Výtečná houba vhodná k jakékoli kuchyňské úpravě, jedinečná zejména svým netradičním zjevem a barvou. Vyniká proto naložená v různých nálevech, i když její použití je mnohem širší.

Recepty
Slizáci v alobalu
500 g slizáků, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, sůl, pepř, olej
Slizáky nakrájíme na větší kousky. V misce je osolíme, opepříme a potřeme olejem. Připravené houby klademe na olejem potřený alobal, překryjeme je kolečky cibule a plátkem anglické slaniny. Zabalíme do alobalu a upečeme na rožni. Podáváme s chlebem.
Slizáková česnečka
300 g slizáků, 3 brambory, 4 stroužky česneku, sádlo, masox, drcený kmín, pepř, sůl, petrželová nať
Na sádle osmažíme slizáky a zalijeme asi 1 litrem vody. Přidáme celé brambory, masox a drcený česnek. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Brambory rozšťoucháme na malé kousky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opraženými kousky chleba a jemně sekanou petrželovou natí.
Slizák lepkavýSlizák lepkavý