Popis
|
Dominantní znak:
|
houba tvarem připomínající nýt, s bílým třeněm a oslizlým kloboukem, na spodu s lupeny
|
Výskyt:
|
srpen - listopad, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 12 cm, šedě fialový až hnědý, slizký, na spodu s bledými, dlouze sbíhavými lupeny
|
Třeň:
|
3 - 10 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, bílý, dole žlutý, slizký
|
Dužnina
|
v klobouku bílá, ve třeni žlutá
|
Recepty
|
Dušení slizáci
|
400 g slizáků, 1 cibule, máslo, kmín, sůl, petrželová nať
|
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli.
Přidáme pokrájené slizáky, okmínujeme, osolíme a dusíme do měkka.
Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželovou nať. Podáváme s vařeným bramborem.
|
Slizáci na víně
|
400 g slizáků, 200 ml bílého vína, 150 ml smetany, 2 cibule, máslo
|
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na másle.
Přidáme pokrájené slizáky, podlijeme vínem a dusíme, dokud houby nezměknou.
Přidáme smetanu a povaříme. Zasypeme moukou a necháme zhoustnout. Podáváme s pečivem.
|