O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Penízovka sametonohá

Penízovka sametonohá

Český název: Penízovka sametonohá Penízovka sametonohá
Latinský název: Flammulina velutipes, Collybia velutipes
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: žlutohnědá houba rostoucí na podzim, v zimě a na jaře, kdy jiné houby nerostou, se sametovou spodní částí třeně
Výskyt: říjen - únor, na odumřelých pařezech listnáčů i jehličnanů
Klobouk: 2 - 8 cm, žlutookrový, za vlhka lepkavý, na spodu se světle okrovými lupeny
Třeň: 3 - 8 cm dlouhý, 0,3 - 0,6 cm tlustý, nahoře žlutavý, dole hnědý až černý, jakoby sametový
Dužnina žlutavá

Kuchyňské použití
Vynikající houba, vhodná zejména do polévek a omáček. Její použití je však širší, lze ji nakládat do různých nálevů, případně k výrobě houbového prášku a dalších výrobků z hub.

Recepty
Vánoční polévka
300 g penízovky sametonohé, silný vývar z kostí nebo masoxu, 2 brambory, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, malý celer, , 1 stroužek česneku, máslo, hladká mouka, kmín, zázvor, sůl, vegeta, petrželka
Do silného vývaru přidáme houby, nenakrájenou zeleninu, cibuli, kmín a osolíme. Vaříme, dokud není zelenina měkká. Zeleninu vyjmeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na kostičky a vrátíme do polévky. Brambory propasírujeme sítem nebo rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky. Uvařenou cibuli můžeme nakrájet na kostičky a vrátit zpět do polévky, nebo ji můžeme vyhodit, protože se již rozpadá. Krátce povaříme a zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky a másla. Ochutíme zázvorem, solí, pepřem, případně vegetou. Ozdobíme sekanou petrželovou natí. Podáváme s pečivem.
Polévka z penízovek sametonohých
150 g penízovek, 1 cibule, máslo, hladká mouka, nudle, petrželová nať, sůl
Při přípravě polévky používáme pouze klobouky, velké klobouky nakrájíme, drobnější necháme celé. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a dusíme, dokud houby nezměknou. Zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme nudle a vaříme, dokud nudle nezměknou. Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme. Podáváme s ozdobenou petrželovou natí.
Penízovka sametonoháPenízovka sametonohá