Popis
|
Dominantní znak:
|
žlutohnědá houba rostoucí na podzim, v zimě a na jaře, kdy jiné houby nerostou, se sametovou spodní částí třeně
|
Výskyt:
|
říjen - únor, na odumřelých pařezech listnáčů i jehličnanů
|
Klobouk:
|
2 - 8 cm, žlutookrový, za vlhka lepkavý, na spodu se světle okrovými lupeny
|
Třeň:
|
3 - 8 cm dlouhý, 0,3 - 0,6 cm tlustý, nahoře žlutavý, dole hnědý až černý, jakoby sametový
|
Dužnina
|
žlutavá
|
Recepty
|
Vánoční polévka
|
300 g penízovky sametonohé, silný vývar z kostí nebo masoxu, 2 brambory, 1 cibule,
2 mrkve, 1 petržel, malý celer, , 1 stroužek česneku, máslo, hladká mouka, kmín, zázvor, sůl, vegeta, petrželka
|
Do silného vývaru přidáme houby, nenakrájenou zeleninu, cibuli, kmín a osolíme.
Vaříme, dokud není zelenina měkká. Zeleninu vyjmeme. Kořenovou zeleninu pokrájíme na kostičky a vrátíme do polévky.
Brambory propasírujeme sítem nebo rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky.
Uvařenou cibuli můžeme nakrájet na kostičky a vrátit zpět do polévky, nebo ji můžeme vyhodit, protože se již rozpadá.
Krátce povaříme a zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky a másla.
Ochutíme zázvorem, solí, pepřem, případně vegetou. Ozdobíme sekanou petrželovou natí. Podáváme s pečivem.
|
Polévka z penízovek sametonohých
|
150 g penízovek, 1 cibule, máslo, hladká mouka, nudle, petrželová nať, sůl
|
Při přípravě polévky používáme pouze klobouky, velké klobouky nakrájíme, drobnější necháme celé.
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a dusíme, dokud houby nezměknou.
Zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme nudle a vaříme, dokud nudle nezměknou.
Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme. Podáváme s ozdobenou petrželovou natí.
|