O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hnojník obecnýý

Hnojník obecný

Český název: Hnojník obecný Hnojník obecný
Latinský název: Coprinus comatus, Coprinus ovatus
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: houba s válcovitým kloboukem, připomínajícím staroanglickou právnickou paruku
Výskyt: čerevenec - říjen, v trávě na loukách, zahradách, parcích, na pohnojených místech
Klobouk: 5 - 10 cm vysoký, 3 -6 cm široký, bílý, vláknitě šupinkatý, na spodu s bílými, pak růžovými až černými lupeny, které později rozpadnou na inkoustovou kaši
Třeň: 8 - 15 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, bílý
Dužnina bílá

Kuchyňské použití
Výborná houba, vhodná k jakokoli úpravě za čerstva.

Recepty
Hnojníkový guláš
700 g hnojníků obecných, 1 cibule, sádlo, 3 stroužky česneku, majoránka, gulášové koření, pepř, sůl
Na sádle zpěníme cibulku a přidáme nakrájené houby. Osolíme, okořeníme gulášovým kořením a zalijeme vodou. Vaříme, dokud houby nezměknou. Dochutíme třeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s chlebem.
Omeleta s hnojníkem
300 g hnojníků obecných, 1 paprika, 100 g anglické slaniny, 4 vejce, máslo, 1 cibule, 2 rajčata, pepř, sůl
Na pánvi necháme rozškvařit slaninu. Přidáme trochu másla a zpěníme cibulku. Vložíme na plátky nakrájenou papriku. Po deseti minutách přidáme nakrájené houby. Osolíme, opepříme a zalijeme vejci. Přikryjeme pokličkou a necháme omeletu srazit. Jemně opepříme. Podáváme s nakrájenými rajčaty.
Hnojník obecnýHnojník obecný