Popis
|
Dominantní znak:
|
houba s válcovitým kloboukem, připomínajícím staroanglickou právnickou paruku
|
Výskyt:
|
čerevenec - říjen, v trávě na loukách, zahradách, parcích, na pohnojených místech
|
Klobouk:
|
5 - 10 cm vysoký, 3 -6 cm široký, bílý, vláknitě šupinkatý, na spodu s
bílými, pak růžovými až černými lupeny, které později rozpadnou na inkoustovou kaši
|
Třeň:
|
8 - 15 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, bílý
|
Dužnina
|
bílá
|
Recepty
|
Hnojníkový guláš
|
700 g hnojníků obecných, 1 cibule, sádlo, 3 stroužky česneku, majoránka, gulášové koření, pepř, sůl
|
Na sádle zpěníme cibulku a přidáme nakrájené houby.
Osolíme, okořeníme gulášovým kořením a zalijeme vodou.
Vaříme, dokud houby nezměknou. Dochutíme třeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s chlebem.
|
Omeleta s hnojníkem
|
300 g hnojníků obecných, 1 paprika, 100 g anglické slaniny,
4 vejce, máslo, 1 cibule, 2 rajčata, pepř, sůl
|
Na pánvi necháme rozškvařit slaninu. Přidáme trochu másla a zpěníme cibulku.
Vložíme na plátky nakrájenou papriku. Po deseti minutách přidáme nakrájené houby. Osolíme, opepříme a zalijeme vejci.
Přikryjeme pokličkou a necháme omeletu srazit. Jemně opepříme. Podáváme s nakrájenými rajčaty.
|