Recepty
|
Omáčka z májovek
|
200 g čirůvek májovek, 1 cibule, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 1/2 l masoxového vývaru, mletý pepř, sůl
|
Pokrájenou cibuli na polivně másla jemně podusíme na polovině másla společně s pokrájenými májovkami. Z druhé poloviny másla a z mouky si připravíme jíšku,
kterou zahustíme vývar z masoxu, čímž nám vznikne základ omáčky. Do takto připraveného základu přidáme podušené májovky, okořeníme pepřem a solí.
Hotovou omáčku ještě povaříme, podáváme s knedlíkem k vajíčku nebo vařenému hovězímu masu.
|
Májovková kulajda
|
300 g čirůvek májovek, 1 cibule, 1/4 l kysané smetany, 1 l zeleninového vývaru,
50 g hladké mouky, 4 brambory, sůl, kmín, kopr
|
Brambory, májovky a cibuli nakrájíme a přidáme k zeleninovému vývaru. Okořeníme kmínem a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Přilejeme kyselou smetanu, ve které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme. Přidáme čerstvý nasekaný kopr a polévku dochutíme solí. jednotlivé porce polévky je možné ozdobit rozkrojeným vařeným vejcem.
|