O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib koloděj

Hřib koloděj

Český název: Hřib koloděj Hřib koloděj
Latinský název: Boletus luridus, Boletus erythroteron
Lidové názvy: koloděj, kolář, modrák, ryzák

Popis
Dominantní znak: mohutný modrající hřib s tmavou plstnatou hlavou a červenou síťkou na žlutém třeni
Výskyt: červen - září, v listnatých a smíšených lesích, v parcích
Klobouk: 5 - 15 cm hnědý, žlutohnědý, plstnatý, na spodu se světle červenými případně oranžovými rourkami
Třeň: 5 - 12 cm dlouhý a 3 - 5 cm široký, červeno hnědá síťka s protáhlými oky na žlutém podkladě
Dužnina žlutá na řezu silně modrající

Kuchyňské použití
Chutná houba k všestrannému použití, masité plodnice jsou vhodné zejména pro houbové řízky. Literatura mnohdy uvádí, že je za syrova jedovatá.

Recepty
Koloděje s křenem
600 g hřibů kolodějů, 100 g strouhaného křenu, 50 g másla, masox, sůl pár kuliček nového koření, bobkový list
Uděláme vývar z masoxu, nového koření a bobkového listu. Celé houby rozřízneme podélně na poloviny a přidáme do do vody. Houby vaříme, dokud nezměknou. Houby vyjmeme, rozložíme na talíře, posypene strouhaným křenem a pokapeme rozpuštěným máslem. Podáváme s brambory nebo pečivem.
Koloděje ve vinné polévce
300 g hřibů kolodějů, 100 ml bílého vína, 100 ml sladké smetany, 50 g slaniny, 50 g hladké mouky, 1 cibule, 1 litr vývaru, olej, sůl, cukr, petržel
Nadrobno nakrájenou slaninu uškvaříme a ve vyškvařeném tuku orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby a dusíme do změknutí. Zaprášíme moukou a vlijeme vývar. Povaříme, přidáme smetanu a osolíme, ocukrujeme a povaříme. Odstavíme a přidáme bílé víno a petrželovou nať.
Hřib kolodějHřib koloděj