Recepty
|
Koloděje s křenem
|
600 g hřibů kolodějů, 100 g strouhaného křenu, 50 g másla, masox, sůl pár kuliček nového koření, bobkový list
|
Uděláme vývar z masoxu, nového koření a bobkového listu. Celé houby rozřízneme podélně na poloviny a přidáme do do vody.
Houby vaříme, dokud nezměknou. Houby vyjmeme, rozložíme na talíře, posypene strouhaným křenem a pokapeme rozpuštěným máslem. Podáváme s brambory nebo pečivem.
|
Koloděje ve vinné polévce
|
300 g hřibů kolodějů, 100 ml bílého vína, 100 ml sladké smetany, 50 g slaniny,
50 g hladké mouky, 1 cibule, 1 litr vývaru, olej, sůl, cukr, petržel
|
Nadrobno nakrájenou slaninu uškvaříme a ve vyškvařeném tuku orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájené houby a dusíme do změknutí. Zaprášíme moukou a vlijeme vývar. Povaříme, přidáme smetanu a osolíme, ocukrujeme a povaříme.
Odstavíme a přidáme bílé víno a petrželovou nať.
|