Popis
|
Dominantní znak:
|
drobnější hřib se sametovou hlavou, velmi se podobá hřibu žlutomasému (babce), nerozpukává mu však klobouk
|
Výskyt:
|
srpen - litopad, v jehličnatých a smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm hnědý, nerozpukávající se, jemně plstnatý, jakoby sametový, na spodu se žlutými rourkami
|
Třeň:
|
4 - 10 cm dlouhý a 0,5 - 2 cm široký, červeno žlutý
|
Dužnina
|
světle žlutá, na řezu slabě modrající
|
Recepty
|
Saměťáčci s rajčaty
|
600 g hřibů sametových, 500 g rajčat, 3 stroužky česneku, sůl, 3 vejce, olej, pepř, sůl
prášek do pečiva, olej
|
Houby pokrájíme a podusíme na oleji. Rajčata si připravíme tak, že je ponoříme do vařící vody a oloupeme.
Oloupaná rajčata opečeme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a oslíme. Podušená rajčata smícháme s podušenými houbami a zahustíme vejci.
Osolíme a okořeníme. Podáváme s chlebem.
|
Omáčka ze saměťáků
|
400 g hřibů sametových, 100 ml mléka, 50 g másla, sůl, mouka, pepř, 2 vejce
|
Houby pokrájíme, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Současně si připravíme jíšku z másla a mouky. Jíšku postupně zředíme mlékem a připravíme si tak
základ omáčky. Do omáčky přidáme podušené houby a krátce povaříme. Nakonec do omáčky rozšleháme dva žloutky. Jako přílohu podáváme houskový knedlík.
|