O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib kovář

Hřib kovář

Český název: Hřib kovář Hřib kovář
Latinský název: Boletus erythropus, Boletus luridiformis
Lidové názvy: kovář, modrák, červený hřib, cikán

Popis
Dominantní znak: mohutný hřib s tmavou hlavou a červenými rourkami
Výskyt: květen - litopad, v lesích pod smrky a borovicemi
Klobouk: 5 - 20 cm hnědý, plstnatý, na spodu s krvavě zbarvenými rourkami
Třeň: 5 - 15 cm dlouhý a 2 - 5 cm široký, světle žlutý podklad pokrytý červenými šupinkami
Dužnina žlutá, na řezu modrající až černající

Kuchyňské použití
Chutná houba k všestrannému použití, masité plodnice jsou vhodné zejména pro houbové řízky. Literatura mnohdy uvádí, že je za syrova jedovatá.

Recepty
Kovářské lívance
250 g hřibů kovářů, 1 cibule, 250 g hladké mouky, 200 ml mléka, máslo, 2 vejce, sůl, drcený kmín, prášek do pečiva, olej
Z mouky, vajec a prášku do pečiva připravíme těsto. Na másle zpěníme cibuli a přidáme pokrájené houby. Ochutíme kmínem, solí a pepřem. Když jsou houby hotové, necháme vychladnout. vychladlé houby přidáme do těsta a prohněteme. Vytvoříme lívance, které smažíme do zlatova.
Guláš z kovářů
400 g hřibů kovářů, 4 cibule, 2 spařená a oloupaná rajčata, 50 g slaniny, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika
Slaninu rozkrájíme na kostičky a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, až zesklovatí přidáme nakrájené houby. Zalejeme vodou, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, okořeníme. Zahustíme chlebem. Podáváme s pečivem.
Hřib kovářHřib kovář