O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib smrkový

Hřib smrkový

Český název: Hřib smrkový Hřib smrkový
Latinský název: Boletus edulis, Boletus bulbosus
Lidové názvy: Pravák, pravý hřib, bílý hřib, nakládáček

Popis
Dominantní znak: Hřib s masitou bílou nohou, široce vyklenutým kaštanovým kloboukem
Výskyt: červenec - litopad, v lesích, zejména pod smrky
Klobouk: 5 - 20 cm světle nebo kaštanově hnědé, u mladých hub světlé
Třeň: 5 - 20 cm dlouhý a 1 - 15 cm tlustý
Dužnina bílá neměnná, příjemné houbové chuti i vůně

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití, zvláště pak na přípravu houbových řízků, na speciální omáčky a k sušení, kde vynikne její chuť a vůně.

Recepty
Kyselka z hřibů
300 g hřibů smrkových, 4 brambory, 1 cibule, máslo, hladká mouka, 3/4 l mléka, ocet, kopr, celý pepř, bobkový list, nové koření
Cibuli na drobno nakrájíme, zpěníme ji a přimícháme mouvy, vytvoříme si tak jíšku. Do jíšky přidáme nakrájené brambory a koření. Vaříme do změknutí brambor. Polévku okyselíme octem, přidáme posekaný kopr a povaříme.
Bílá omáčka z hřibů
500 g hřibů smrkových, máslo, smetana, cibule, mouka, sůl, pepř
Nakrájíme cibuli a necháme ji zpěnit na másle. K cibuli přidáme nakrájené hřiby, které dusíme, až změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozvedlali trochu mouky na zahuštění. Vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s knedlíkem.
Hřib smrkovýHřib smrkový