Hřib dutonotý
Český název: | Hřib dutonotý | |
Latinský název: | Boletus cavipes, Boletinus cavipes | |
Lidové názvy: | Dutonožka |
Popis | |
Dominantní znak: | hřib s dutým třeněm |
Výskyt: | červenec - litopad, v lesích pod modříny |
Klobouk: | 5 - 10 cm hnědý, žlutooranžový až červenohnědý, plstnatý, se šupinkami a s tupým hrbolem |
Třeň: | 4 - 8 cm dlouhý a 0,7 - 1,5 cm široký, dutý |
Dužnina | žlutavá |
Kuchyňské použití |
Chutná houba k všestrannému použití. |
Recepty |
Zapečené dutonožky se zelím |
500 g hřibů dutonohých, 500 g sterilovaného zelí, 100 g kyselých okurek, kečup, máslo, strouhanka, 2 cibule, pepř |
Houby uvaříme v mírně osolené vodě na nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibuli a přidáme houby, nakrájené okurky a kečup. Krátce povaříme. Do zapékací misky rozložíme polovinu odkapaného zelí, na odkapané zelí přidáme upravené houby a přikryjeme druhou polovinou zelí a posypeme strouhankou. Zapečeme ve vyhřáté troubě. |