O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Hřib hnědý

Hřib hnědý

Český název: Hřib hnědý, suchohřib hnědý Hřib hnědý
Latinský název: Boletus badius, Xerocomus badius
Lidové názvy: Suchohřib, sucháč, panský hřib, poddubák, sameťák

Popis
Dominantní znak: masitý hřib s hnědým kloboukem a žlutými rourkami
Výskyt: červenec - litopad, v lesích, zejména pod smrky a borovicemi
Klobouk: 5 - 15 cm hnědé, za mokra lesklé, naspodu se žlutými, bělavě žlutými rourkami, ve stáří se zelenkavým nádechem
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký
Dužnina bělavá, slabě modrá

Kuchyňské použití
Výborná houba k všestrannému použití, zvláště pak na přípravu houbových řízků, pod maso a k nakládání do octa.

Recepty
Suchohřiby po zálesácku
500 g hřibů hnědých, 80 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, petrželová nať, citron
Kloboučky hřibů osolíme, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách na rozehřátém másle. Opečené vyjmeme, do másla přidáme drobně nakrájenou petrželovou nať a citronovou šťávu. Zamícháme a prohřejeme. prohřátou šťávou zelejeme opečené kloboučky hřibů. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Hřibové řízky
500 g hřibů hnědých, vajíčko, mouka, strouhanka, sůl, olej
Hřiby rozkrájíme na řízky. Jednotlivé řízky osolíme a obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Obalené řízky smažíme do zlatova na oleji. Osmažené řízky podáváme s brambory a tatarkou.
Hřib hnědýHřib hnědý