Popis
|
Dominantní znak:
|
trsnatě rostoucí dřevokazná houba rostoucí kolem Svatého Václava (28. září)
|
Výskyt:
|
srpen - říjen, na pařezech a kořenech stromů, především listnáčů
|
Klobouk:
|
4 - 15 cm, matný, na středu vždy tmavší, medově žlutý až olivově hnědý, drobně šupinkatý, s bělavým okrajem,
, na spodu s bělavými až narezavělými lupeny
|
Třeň:
|
6 - 20 cm dlouhý, 0,5 - 1,5 cm tlustý, s tlustým, blanitým prstenem
|
Dužnina
|
bílá až červenohnědá
|
Recepty
|
Václavky na kmíně
|
400 g václavek, máslo, 1 cibule, kmín, sůl
|
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle s kmínem a přidáme kloboučky václavek.
Osolíme, podlijeme vodou a dusíme asi 15 minut. Podáváme s chlebem.
|
Václavský guláš
|
500 g václavek, 2 cibule, 400 ml vývaru, sladký kečup, máslo,
2 stroužky česneku, hladká mouka, gulášové koření, majoránka
|
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme kloboučky václavek.
Přidáme gulášové koření a zalijeme vývarem. Přidáme 2 lžíce kečupu, lisovaný česnek, dusíme 20 minut.
Zahustíme moukou. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme drcenou majoránku. Podáváme s chlebem.
|