Popis
|
Dominantní znak:
|
moučně zbarvená, divná houba (jde o pozemní choroš), na spodu s krátkými rourkami
|
Výskyt:
|
červenec - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 8 cm, moučně bílý, nažloutlý, rozpukaný, často srostlý si jiným mlynářkami do trsu, na spodu
s nízkými, bílými rourkami
|
Třeň:
|
velmi krátký, bělavý
|
Dužnina
|
bílá, pak citronově žlutá
|
Recepty
|
Mlynářský guláš
|
500 g krásnosporky mlynářky, 2 cibule, 5 brambor, 2 papriky,
2 rajčata, 2 stroužky česneku,
sůl, drcený kmín, gulášové koření
|
Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou na kostky. Přidáme na kostičky pokrájené houby a papriku.
Okmínuje, zasypeme gulášovým kořením, osolíme a smažíme, dokud houby nepustí vodu.
Zalijeme vodou, do které přidáme na kostičky nakrájené brambory a oloupaná rajčata.
Vaříme, dokud brambory nezměknou. Zahustíme jíškou. Podáváme s chlebem.
|
Omáčka z mlynářek
|
300 g krásnosporek mlynářek, máslo, masox, 100 ml smetany, mouka,
1 vejce, sůl, citron, petrželka
|
Na másle osmažíme krásnosporky nakrájené na plátky.
Osolíme a zalijeme hrnkem vody, ve kterém jsme rozpustili masox. Vaříme, dokud houby nezměknou.
Přidáme smetanu s zakvedlaným žloutkem a s rozmíchanou moukou na zahuštění. Krátce povaříme.
Dochutíme citrónovou šťávou.
Ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme s pečivem, knedlíkem nebo vařenými bramborami.
|