Recepty
|
Omáčka ze žemliček
|
300 g krásnosporek žemliček, máslo, masox, 100 ml smetany, mouka, 1 vejce, sůl, citron, petrželka
|
Na másle osmažíme krásnosporky nakrájené na plátky. Osolíme a zalijeme hrnkem vody,
ve kterém jsme rozpustili masox. Vaříme, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu s zakvedlaným žloutkem a s rozmíchanou moukou na zahuštění. Krátce povaříme. Dochutíme citrónovou šťávou.
Ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme s pečivem, knedlíkem nebo vařenými bramborami.
|
Guláš ze žemliček
|
500 g krásnosporky žemličky, 2 cibule, 5 brambor, 2 papriky,
2 rajčata, 2 stroužky česneku,
sůl, drcený kmín, gulášové koření
|
Na sádle zpěníme cibuli pokrájenou na kostky. Přidáme na kostičky pokrájené houby a papriku.
Okmínuje, zasypeme gulášovým kořením, osolíme a smažíme, dokud houby nepustí vodu.
Zalijeme vodou, do které přidáme na kostičky nakrájené brambory a oloupaná rajčata.
Vaříme, dokud brambory nezměknou. Zahustíme jíškou. Podáváme s chlebem.
|