Popis
|
Dominantní znak:
|
dřevokazná houba se smetanově žlutým kloboukem, rostoucí v létě na měkkých listnáčích (topol, vrba)
|
Výskyt:
|
červenec - září, na jižní Moravě, na listnáčích s měkkým dřevem (topoly, vrby)
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, bělavý až smetanově žlutý, matný, na spodu s hnědými lupeny
|
Třeň:
|
5 - 10 cm dlouhý, 1 -2 cm široký, smetanový až nahnědlý, jemně šupinkatý, s prstenem
|
Dužnina
|
bělavá
|
Recepty
|
Polničkový salát
|
250 g polničky topolové, 2 papriky, 2 rajčata, 1 okurka hadovka, ocet, olivový olej, sůl, pepř
|
Polničky uvaříme v osolené vodě. Necháme je vychladnout smícháme je pokrájeným oloupanými rajčaty,
paprikami a okurkou.
Přelijeme zálivkou z vody, octa, olivového oleje, soli a pepře. Podáváme s pečivem.
|
Vejce plněná polničkami
|
200 g polničky topolové, 5 vajec, máslo, 1 cibule, hořčice, petrželová nať
|
Jemně nasekanou cibulku zpěníme na másle a přidáme jemně nasekané houby.
Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Vejce si uvaříme natvrdo. Až vychladnou, tak je oloupeme a rozřízneme na půlky. Žloutek vydlabeme a přidáme k houbám. Z hub, žloutků a lžičky hořčice
připravíme nádivku, kterou nadíváme vejce. Ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme vychlazené s pečivem.
|