O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Polnička topolová

Polnička topolová

Český název: Polnička topolová Polnička topolová
Latinský název: Agrocybe aegerita, Agrocybe cylindracea
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: dřevokazná houba se smetanově žlutým kloboukem, rostoucí v létě na měkkých listnáčích (topol, vrba)
Výskyt: červenec - září, na jižní Moravě, na listnáčích s měkkým dřevem (topoly, vrby)
Klobouk: 4 - 10 cm, bělavý až smetanově žlutý, matný, na spodu s hnědými lupeny
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý, 1 -2 cm široký, smetanový až nahnědlý, jemně šupinkatý, s prstenem
Dužnina bělavá

Kuchyňské použití
Dobrá houba vhodná k jakékoli úpravě za čerstva.

Recepty
Polničkový salát
250 g polničky topolové, 2 papriky, 2 rajčata, 1 okurka hadovka, ocet, olivový olej, sůl, pepř
Polničky uvaříme v osolené vodě. Necháme je vychladnout smícháme je pokrájeným oloupanými rajčaty, paprikami a okurkou. Přelijeme zálivkou z vody, octa, olivového oleje, soli a pepře. Podáváme s pečivem.
Vejce plněná polničkami
200 g polničky topolové, 5 vajec, máslo, 1 cibule, hořčice, petrželová nať
Jemně nasekanou cibulku zpěníme na másle a přidáme jemně nasekané houby. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Vejce si uvaříme natvrdo. Až vychladnou, tak je oloupeme a rozřízneme na půlky. Žloutek vydlabeme a přidáme k houbám. Z hub, žloutků a lžičky hořčice připravíme nádivku, kterou nadíváme vejce. Ozdobíme sekanou petrželkou. Podáváme vychlazené s pečivem.
Polnička topolováPolnička topolová