Popis
|
Dominantní znak:
|
žampion s drobně hnědě šupinkatým kloboukem a po poranění červenající dužniny
|
Výskyt:
|
červenec - říjen, v jehličnatých i smíšených lesích
|
Klobouk:
|
4 - 10 cm, okrový s hnědými vlákny s drobnými šupinkami, na spodu s blědě červenavými, později tmavohnědými lupeny lupeny
|
Třeň:
|
5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bělavý, na němž je odstátý prsten
|
Dužnina
|
bílá, po porušení karmínově červenající
|
Recepty
|
Žampiónová omáčka
|
300 g žampionů, máslo, hladká mouka, 500 ml mléka,
200 ml smetany, 4 vejce, sůl, cukr, citron, petrželová nať
|
Žampiony osmahneme na másle. Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky.
Ochutíme lžičkou cukru, solí a citrónovou šťávou.
Posypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme s vařenými brambory, knedlíkem nebo pečivem.
|
Grilované žampiony
|
500 g žampionů, máslo, sůl, pepř
|
Žampiony potřeme rozpuštěným másle, osolíme a opepříme. Položíme je na rozpálený gril a grilujeme,
dokud nezměknou.
Při grilování potíráme žampiony rozpuštěným máslem. Podáváme s pečivem.
|