Popis
|
Dominantní znak:
|
bílý žampion, který po otlačení nemění barvu
|
Výskyt:
|
červenec - říjen, na polích, loukách, zahradách, podél cest
|
Klobouk:
|
6 - 16 cm, bílý, krémový až hnědavý, suchý, po doteku nemění barvu, na spodu s
růžovými, později čokoládovými lupeny
|
Třeň:
|
5 - 12 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bílý, na němž je velký prsten
|
Dužnina
|
bílá, na řezu růžovějící nebo rezavějící
|
Recepty
|
Žampiony na víně
|
400 g žampionů, 100 ml červeného vína, 100 ml kečupu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
|
Na sádle zpěníme cibulku. Přidáme pokrájené žampiony a osolíme. Žampiony dusíme ve vlastní šťávě, dokud nezměknou.
Přidáme víno, kečup a česnek. Zaprášíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme pepřem. Podáváme s knedlíkem.
|
Volská oka se žampiony
|
300 g žampionů, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, máslo, sůl, pepř, 4 vejce
|
Slaninu necháme rozškvařit na pánvi. Přidáme pokrájenou cibulku a smažíme dozlatova.
Přidáme pokrájené žampiony a dusíme, dokud nezměknou.
Osolíme, opepříme a rozklepneme 3 vejce, aby vytvořily volská oka. Smažíme, dokud bílek nezatuhne. Podáváme s chlebem.
|