O houbách a obchodování s nimi

Tržní houby

Třídění tržních hub

Výrobky z hub

Obvyklá nabídka

Prodej hub

Kontakty

[CNW:Counter]
Žampion hnědý

Žampion hnědý

Český název: Žampion hnědý, pečárka hnědá, pravděpodobně jde o stejný druh jako žampion dvouvýtrusý, pečárka dvouvýtrusá Žampion hnědý
Latinský název: Agaricus brunescens, Psalliota brunescens, Agaricus bisporus
Lidové názvy:

Popis
Dominantní znak: hnědý žampion, s bílým okrajem klobouku
Výskyt: červenec - říjen, mimo les na zahradách a pohnojených polích
Klobouk: 4 - 10 cm, hnědavý až tmavě hnědý, uprostřed hladký, na spodu s bílými lupeny, které brzy zrůžoví, ztmavnou až zčernají
Třeň: 5 - 10 cm dlouhý a 1 - 2 cm široký, bělavý, na němž je velký, blanitý prsten
Dužnina bílá, po porušení mírně červenající

Kuchyňské použití
Chutná houba vhodná k okamžitému použití. Volně rostoucí houby (na rozdíl od pěstovaných) lze použít pouze pro průmyslové zpracování. Je nejchutnější ze všech žampionů.

Recepty
Žampiónová omáčka
300 g žampionů, máslo, hladká mouka, 500 ml mléka, 200 ml smetany, 4 vejce, sůl, cukr, citron, petrželová nať
Žampiony osmahneme na másle. Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Ochutíme lžičkou cukru, solí a citrónovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme s vařenými brambory, knedlíkem nebo pečivem.
Grilované žampiony
500 g žampionů, máslo, sůl, pepř
Žampiony potřeme rozpuštěným másle, osolíme a opepříme. Položíme je na rozpálený gril a grilujeme, dokud nezměknou. Při grilování potíráme žampiony rozpuštěným máslem. Podáváme s pečivem.
Žampion hnědýŽampion hnědý